25. januar  2024. 06.32  →  21.59 | Izvor: RTS, Tanjug

BLISKOISTOČNI SUKOB Nastavljene žestoke borbe u Kan Junisu; SZO: Ne prestaju napadi na zdravstvene ustanove u Gazi

GAZA, TEL AVIV -

Sukob Izraela i Hamasa – 111. dan. Žestoke borbe nastavljene su u Kan Junisu. Izraelska vojska saopštila je da vodi ofanzivu velikih razmera u tom području. Sa druge strane, Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, prijavljuje 25.700 ubijenih Palestinaca od 7. oktobra, dok Svetska zdravstvena organizacija tvrdi da Izrael nastavlja da gađa zdravstvene ustanove širom Gaze.

Izraelske odbrambene snage saopštile su da nastavljaju ofanzivu velikih razmera u oblasti Kan Junisa. Iz izraelske vlade, istovremeno, poručili su da neće biti prekida vatre do oslobađanja svih talaca u Pojasu Gaze i potpunog uništenja palestinske grupe.

kan, junis, gaza, borbe

Izraelske snage, takođe, navele su da su uništile Hamasov tunel koji spaja sever i jug Gaze, na samo jedan i po kilometar od granice sa Izraelom.

Sa druge strane, iz agencije UN za izbeglice saopšteno je da je tokom jučerašnjeg dana stradalo najmanje devet Palestinaca, dok je 75 njih povređenu u napadu na njihovo sklonište u Kan Junisu u kojem se nalazi 10.000 raseljenih.

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, prijavilo je da je u izraelskim napadima od 7. oktobra ubijeno najmanje 25.700 Palestinaca, dok je njih 63.740 povređeno.

Za to vreme, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) tvrdi da izraelske trupe nastavljaju da gađaju zdravstvene ustanove širom palestinske enklave, ističući da je zabeleženo 660 takvih napada.

A Međunarodni sud pravde u Gazi najavio je da će 26. januara doneti odluku o hitnim merama za Pojas Gaze, kako bi sprečio da se konflikt pogorša.

21.55 - Najmanje 20 Palestinaca ubijeno, 150 ranjeno u redu za hranu

Najmanje 20 Palestinaca ubijeno je danas, a 150 ih je ranjeno u izraelskom napadu dok su čekali u redu za hranu u Gazi, saopštilo je Ministarstvo zdravlja koje vodi Hamas.

11.20 - Rusija, Iran i Turska izrazile zabrinutost zbog humanitarne situacije u Gazi

Rusija, Iran i Turska izrazile su duboku zabrinutost zbog humanitarne situacije u Gazi i pozvale na hitan prekid vatre, u zajedničkoj deklaraciji usvojenoj na 21. međunarodnom sastanku u Astani o Siriji.

10.37 - Ministarstvo zdravlja Gaze: U Kan Junisu tokom 24 časa ubijeno 50 Palestinaca

Najmanje 50 Palestinaca je ubijeno u Kan Junisu u protekla 24 sata, izjavio je za Rojters Ašraf Al-Kidra, portparol Ministarstva zdravlja u Gazi koju kontroliše Hamas.

08.51 - Izraelci srušili skoro 40 odsto zgrada unutar tampon zone koju planiraju u Gazi

Izraelska vojska je srušila skoro 40 odsto zgrada u Pojasu Gaze koje se nalaze na kilometar od granice sa Izraelom, pokazala je studija Hebrejskog univerziteta koju je preneo "Vol strit džornal".

Srodne vesti