Svet

0

Izraelska vojska: 21 vojnik ubijen u najsmrtonosnijem napadu od početka rata

Autor: SA

Izvor: Beta

Izraelska vojska: 21 vojnik ubijen u najsmrtonosnijem napadu od početka rata

Izvor: Beta/AP Photo/Leo Correa

Izraelska vojska je danas saopštila da je 21 vojnik poginuo u Pojasu Gaze u najsmrtonosnijem napadu u tromesečnom ratu protiv ekstremističkog Hamasa.

Izraelski mediji su objavili da su vojnici pripremali eksploziv da sruše dve zgrade u mestu Kisufim, u centralnom delu Gaze, u ponedeljak, kada su ekstremisti ispalili granatu na raketni pogon na tenk koji je bio u blizini.

Vojnici su poginuli u eksploziji u kojoj su srušene te zgrade. 

Portparol izraelske vojske kontra-admiral Daniel Hagari je rekao da su vojnici bili 600 metra od granice, da su trebali da sruše te zgrade i nameravali da neutrališu pozicije Hamasa kako bi se obrazovala tampon zona i omogućio povratak stanovnika pograničnih naselja.

Najpre je objavljena vest o pogibiji 10 vojnika, ali je izraelski TV Kanal 13 javio da će broj žrtva biti veći i da će ubrzo biti objavljena imena žrtava.

"Koliko znamo oko 16 sati teroristi su ispalili rakete iz ručnog bacača na tenk koji je štitio snage i simultano se dogodila eksplozija u dve dvospratne zgrade. Zgrade su se srušile od eksplozije dok je većina snaga bila unutra ili pored njih", rekao je Hagari i dodao da su eksplozije, po svoj prilici, izazvale mine koje su postavili vojnici da sruše zgrade, ali da se uzrok još uvek ispituje.

Nekoliko sati su spasioci izvlačili tela vojnika iz srušenih zgrada.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je najavio da će nastaviti rat dok Izrael ne uništi Hamas koji vlada Gazom i ne oslobodi više od 100 talaca zatočenih u Gazi.

Porodice talaca i njihove pristalice su pozvale vladu da postigne dogovor o prekidu vatre upozoravajući da ističe vreme da se taoci vrate živi.

Jučerašnji broj žrtava bi mogao da utiče na nove pozive da se pauzira u ofanzivi ili čak da se sasvim obustavi, navodi AP.

Zbog velikog broja izraelskih žrtava Netnjahuova vlada je bila pod pritiskom da zaustavi ranije vojne operacije.

Jutros je saopšteno da je kopnenim operacijama u Gazi krajem oktobra poginulo 219 vojnika. Ministar odbrane Izrael Joav Galant izjavio je da njihova smrt obavezuje da se postignu ciljevi rata.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR