Ex -Yu

Poziv ženama: Prijavite propuste u ginekološko-akušerskim ustanovama

Poziv ženama: Prijavite propuste u ginekološko-akušerskim ustanovama
Foto: Pixabay | Poziv ženama: Prijavite propuste u ginekološko-akušerskim ustanovama

BEOGRAD - Zaštitnik građana Srbije Zoran Pašalić pozvao je žene da ovoj instituciji prijave propuste u ginekološko-akušerskim ustanovama radi utvrđivanja odgovornosti u vezi sa nesavjesnim postupanjem prema porodiljama bilo da je riječ o verbalnom nasilju ili medicinskom nemaru.

Poziv je upućen svim ženama koje su se tokom proteklih šest mjeseci suočile sa neadekvatnim ljekarskim pristupom tokom porođaja.

"Dok se država bori za svako dete, jer kao društvo starimo, postoje i oni koji koji umesto da budu nosioci te podrške i iskrene brige za život buduće majke i njenog deteta, čine da se porođaj pre doživljava kao neprijatno iskustvo nego kao prirodan čin i jedan od najradosnijih trenutaka u životu žene. Tome se mora stati na put, jer zbog pojedinačnih slučajeva svi plaćaju cenu, i pacijenti i medicinska struka", rekao je Pašalić.

On je poručio da je pravo na zdravlje u korpusu osnovnih ljudskih prava, ali da iskustvo pokazuje da je ono nedovoljno dostupno u praksi pri ostvarivanju zdravstvene zaštite, navodi se u saopštenju, prenosi Srna.

"Stoga je potrebno uspostaviti mehanizme koji bi doprineli tome da građani pre svega znaju koja su njihova prava, kao i kome mogu da se obrate ukoliko smatraju da predviđena lekarska usluga predstavlja njihovo kršenje i povećava ugroženost po zdravlje", naveo je Pašalić.

Policija u Sremskoj Mitrovici uhapsila je juče ginekologa čiji su inicijali M.M. zbog sumnje da je izvršio "teška djelo protiv zdravlja ljudi", saopšteno je ranije iz MUP-a Srbije.

Porodilja koja je nedavno izgubila bebu je direktno za smrt novorođenčeta optužila M.M. koji ju je porodio i o tome dala izjavu policiji.

U bolnici u Sremskoj Mitrovici sproveden je unutrašnji stručni nadzor, a o svemu je obaviještena i zdravstvena inspekcija.

Ministar zdravlja Srbije Danica Grujičić izjavila je ovim povodom da očekuje izvještaj spoljašnjeg stručnog nadzora kao i obdukcioni nalaz.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije