10 NAJČEŠĆIH ZABLUDA I ISTINA O KONTRACEPCIJI: Ne, pilula ne goji niti ćete od nje odjednom da odlakavite

Ginekolog otkriva

10 NAJČEŠĆIH ZABLUDA I ISTINA O KONTRACEPCIJI: Ne, pilula ne goji niti ćete od nje odjednom da odlakavite

Zdravlje -

Za retko koju temu se vezuje toliko predrasoda kao što je to slučaj kada se radi o kontracepciji. Među najčešćim predrasudama je ona da kontraceptivne pilule goje, da izaivaju dlakavost, maste kožu i remete menstrualni ciklus. Ali to je samo početak...

- Svaka seksualno aktivna žena treba da koristi neki vid kontracepcije, a da li će uzeti pilulu, spiralu ili nešto drugo, zavisi od njenog zdravstvenog stanja i saveta ginekologa - kaže prim. dr Aleksandra Kostić, ginekolog-endokrinolog i otkriva nam 10 najčešćih istina i mitova o kontracepciji.

1. Kontraceptivna pilula goji

ISTINA: Pilule ne utiču na povećanje telesne mase.

2. Upotreba pilule izaziva pojačanu dlakavost, masnu kožu i poremećaj menstruacionog ciklusa.

ISTINA: Pilule imaju povoljan uticaj na kvalitet kože i menstruacioni ciklus. Tokom korišćenja kontraceptivnih pilula koža postaje čistija i lepša, a krvarenje predvidiva, manje obila i bolna.

Kontracepcija je skup metoda i postupaka koje imaju za cilj privremeno sprečavanje nastanka neželjene trudnoće. Da bi kontracepcija bila uspešna potrebno je poznavati njene karakteristike, prednosti i mane.

3. Hormonske kontraceptivne pilule su štetne

ISTINA: Sintetski hormoni se danas koriste u lečenju niza bolesti. Kontraceptivna pilula sadrži hormone koji su prema sastavu i odnosu (količina) slični hormonima koji se stvaraju u jajnicima.

4. Upotreba hormonske kontracepcije povećava rizik za pojavu raka

ISTINA: Svaka žena je izložena riziku od raka, bilo da koristi pilule ili ne. Dokazano je da pilula štiti od nekih vrsta raka.

Prim. dr Aleksandra Kostić, ginekolog-endokrinolog
Prim. dr Aleksandra Kostić, ginekolog-endokrinologfoto: Privatna Arhiva

5. Pilula povećava rizik za karcinom dojke

ISTINA: Rak dojke se nešto češće dijagnostikuje kod korisnica kontraceptivne pilule nego kod žena iste starosti koje ne koriste ovaj vid zaštite od trudnoće. Nije poznato da li sama pilula dovodi do ove razlike.

Najveći broj neplaniranih trudnoća dogodi se kada nije primenjen nijedan metod kontracepcije ili se odabrani metod ne primenjuje adekvatno, upozorava doktorka.

6. Upotreba pilule se mora prekinuti nekoliko meseci pre nego što se želi trudnoća

ISTINA: Moguće je ostati u drugom stanju odmah posle prestanka korišćenja pilula.

7. Pilula povećava rizik za neplodnost

ISTINA: Plilula doprinosi plodnosti žene. To ostvaruje smanjujući rizik da dođe do zapaljenja unutrašnjih polnih organa, vanmaterične trudnoće, ciste jajnika i endometrioze.

8. Tokom korišćenja hormonske kontraceptivne pilule povremeno je potrebno praviti pauze u njihovom korišćenju duže od 7 dana

ISTINA: Kontraceptivna pilula može bez pauze da se koristi godinama.

9. Pilula se može koristiti samo u određenoj starosnoj dobi

ISTINA: Pilule se mogu koristiti od prve do poslednje menstruacije u životu. Pilule je moguće koristiti godinama bez posledica.

10. Pre započinjanja i tokom korišćenja pilule treba raditi analizu krvi

ISTINA: Pregledi krvi nisu potrebni, jer ne doprinose bezbednosti upotrebe pilule.

Metode kontracepcije

Sаvrеmеnе mеtоdе kоntrаcеpciје оbuhvаtајu kоmbinоvаnu hоrmоnsku kоntrаcеpciјu (u vidu tаblеtа, flаstеrа, vаginаlnоg prstеnа i dеpо-injеkciја), prоgеstаgеnsku hоrmоnsкu kоntrаcеpciјu (u vidu tаblеtа, vаginаlnоg prstеnа, dеpо-injеkciја i implаnаtа), intrаutеrinu kоntrаcеpciјu (u vidu intrаutеrinih ulоžаkа sа bаkrоm i intrаutеrinih sistеmа sа lеvоnоrgеstrеlоm), bаriјеrnu kоntrаcеpciјu (u vidu muških i žеnskih kоndоmа, diјаfrаgmi i cеrvikаlnih kаpа), spеrmicidе, vоljnu stеrilizаciјu žеnе i muškаrcа i hitnu kоntrаcеpciјu.

Trаdiciоnаlni mеtоdi kоntrаcеpciје su аpstinеnciја, mеtоdi zаsnоvаni nа оdrеđivаnju pеriоdа takozvanih plоdnih dаnа (nа оsnоvu mеrеnjа bаzаlnе tеmpеrаturе, kаlеndаrа mеnstruаciје ili kаrаktеristikа cеrvikаlnе sluzi), mеtоd prеkinutоg snоšаја (coitusa interruptusa) i mеtоd lаktаciоnе аmеnоrеје.

Stаnоvništvо u Srbiјi prеtеžnо primеnjuје trаdiciоnаlnе mеtоdе kоntrаcеpciје, а zbоg njihоvе nеdоvоljnе еfikаsnоsti čеstо sе suоčаvа sа nеžеljеnоm trudnоćоm i pribеgаvа indukоvаnоm аbоrtusu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track