Kakve posledice po Vučićev režim nose izrazito kritički tonovi evroposlanika tokom debate o izbornim neregularnostima u Srbiji? 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Tokom večerašnje debate o izbornim neregularnostima u Srbiji, deo poslanika Evropskog parlamenta istakao je da je neophodno sprovesti međunarodnu istragu pre priznanja rezultata ovdašnjih decembarskih izbora.

Izostanak demokratije, krađa izbora, ruski uticaj, kao i posledice vladavine režima Aleksandra Vučića koji ne donosi rezultate u vezi sa rešavanjem pitanja Kosova, bili su tema kritički nastrojenih poslanika.

Podsetimo, iako su medijski natpisi obilovali stavovima da će partija Vladimira Bilčika, specijalnog izvestioca EP za Srbiju, koja je većinska u Evropskom parlamentu, sprečiti da se održi debata o nedavno održanim izborima, ovo telo je u ponedeljak ipak, glasovima većine poslanika, odlučilo da to pitanje uvrsti u dnevni red.

Sledi usvajanje rezolucije 8. februara.

– S obzirom na to da je ovo rasprava u Evropskom parlamentu o situaciji u Srbiji nakon izbora, i da će se o tekstu rezolucije sačinjenom na osnovu ove debate glasati tek 8. februara, bilo je važno da čujemo izuzetno energična izlaganja evroposlanika Zelenih ali takođe utemeljena izlaganja Socijaldemokrata koji su prikazali razmere krađe izbora kakvu nisu videli nigde drugde iako imaju ekstenzivno iskustvo kao posmatrači izbora – kaže za Danas Biljana Đorđević, kopredsednica Zeleno-levog fronta.

Narodnjaci su pokušavali da osporavaju mogućnost rasprave bez konačnog izveštaja ODIHR-a, podseća, iako taj izveštaj ne može da kaže ništa suprotno preliminarnim nalazima.

Kakve posledice po Vučićev režim nose izrazito kritički tonovi evroposlanika tokom debate o izbornim neregularnostima u Srbiji? 2
Foto: FoNet/ Milica Vučković

– Može samo da ih dopuni i bude još kritičniji na osnovu novih saznanja koje mi stalno dostavljamo. Poslanici radikalne desnice poput poslanika nekadašnjeg Nacionalnog fronta ili Fidesa branili su najsrčanije Vučićev režim što je dosta neprijatno za Srbiju i njenu evropsku budućnost – jer nam upravo takvi evropski saveznici nisu potrebni ako želimo da Srbija bude zemlja demokratije i vladavine prava – zaključuje ona.

Podsetimo, predsednik Srbije je danas, uoči sednice Evropskog parlamenta, istakao da su izbori u Srbiji bili “najčistiji”.

On je, omaložavajući važnost te debate, istakao da će se na dnevnom redu naći I problemi u Mađarskoj, Grčkoj I Slovačkoj, te zahvalio EP “na društvu”.

Istaknimo i da je Evropski komitet nemačkog Bundestaga održao danas raspravu o parlamentarnim i lokalnim izborima u Srbiji, na koju su bili pozvani i posmatrači izbora, a zaključak je da događaji u Srbiji ide u pogrešnom pravcu, a da izbore u Beogradu treba ponoviti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari