Sreda, 17.01.2024.

16:59

Ursulu fon der Lajen dočekali demonstranti: Obećala pomoć Italiji

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obećala je danas da će Italija imati podršku EU u obnovi nakon prošlogodišnjih poplava.

Izvor: Tanjug

Ursulu fon der Lajen dočekali demonstranti: Obećala pomoć Italiji
EPA-EFE/ JOHN THYS / POOL

Ona je posetila regiju Emilija Romanja u kojoj je tokom poplava stradalo 15 ljudi.

Predsednica EK i premijerka Italije Đorđa Meloni potpisale su danas sporazum između Evropske komisije i Vlade Italije u vrednosti od skoro 700 miliona evra, prenosi ANSA.

"Veoma je dirljivo vratiti se u Emiliju Romanju nakon razornih poplava", rekla je Fon der Lajen, obraćajući se novinarima zajedno sa italijanskom premijerkom.

Dodala je da se najviše seća "velike količine blata i ogromne solidarnosti muškaraca i žena koji pomažu jedni drugima".

"EU je bila na vašoj strani, i i dalje će biti na vašoj strani. Saradnja je bila izuzetna. Ovoj regiji smo posvetili 1,2 milijarde evra. Želimo da vam pomognemo da stanete na noge i budete otporniji", poručila je predsednica Evropske komisije.

Meloni je zahvalila Komisiji na ispunjavanju obaveza preuzetih neposredno nakon izbijanja poplava.

"Naš cilj je da transformišemo Italiju - od nacije koja je često bila na začelju u korišćenju evropskih fondova do nacije koja može da postane model za korišćenje evropskih fondova", rekla je Meloni.

Demonstranti, koji su protestovali protiv Fon der Lajen, rekli su da su se okupili "kako bi osigurali da modna pista ne sklizne ponovo na naše glave".

"Osam meseci doživljavamo dramatičnu situaciju. Imamo desetine hiljada razočaranih ljudi koji nemaju ništa, a obnova koja im je obećana dosad je prikazana samo na reklamama i papiru", rekao je jedan od organizatora skupa Đani Fanjoli.

On je dodao da građani Emilije Romanje neće dozvoliti da budu "tepih za njihove modne piste".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: