Svijet

Entoni Blinken: Patnja mi slama srce, pitanje je šta da se radi

Entoni Blinken: Patnja mi slama srce, pitanje je šta da se radi
Foto: Tanjug | Entoni Blinken: Patnja mi slama srce, pitanje je šta da se radi

DAVOS - Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je poslovnim i političkim liderima u Davosu da ne može da se sjeti trenutka u svojoj karijeri kada je bilo više globalnih izazova, od rata u Gazi i Ukrajini do tenzija oko Tajvana.

Blinken je izjavio da se gotovo nijedan od problema koje administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena želi da riješi ne može riješiti izolovano.

Opisujući sukob u Gazi kao "mučan", Blinken je naglasio da je za rješenje situacije potrebna palestinska država sa strukturom vlade "koja ljudima daje ono što žele i koja radi sa Izraelom da bi bila efikasna".

"Patnja mi slama srce. Pitanje je šta da se radi", naveo je Blinken tokom uvodnog sastanka na Svjetskom ekonomskom forumu, prenose agencije.

Blinken je napomenuo da Vašington čuje od gotovo svih zemalja na Bliskom istoku da one žele da SAD budu za stolom u diskusijama o tome kako da se okonča rat Izraela sa militantima Hamasa.

On je podvukao je da je Vašington tražen i drugdje u svijetu.

"Američko partnerstvo donosi veći dobitak nego ikada", dodao je Blinken tokom panel diskusuje.

Na pitanje da li postoji neposredna perspektiva za prekid vatre u ratu između Rusije i Ukrajine, Blinken je odgovorio da ne misli da ona postoji, iako su SAD uvijek bile otvorene za primirje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije