Izvor: RINA

Nacionalna planinarska kuća, prva takve vrste u Srbiji, u kojoj bi boravili planinari ali i svi koji vole aktivan odmor u prirodi i brojne adrenalinske sadržaje, gradiće se na teritoriji opštine Priboj, iznad kanjona Sućeska, na Golim brdima, na oko 800 metara nadmorske visine, u ataru Donjeg sela, u pribojskoj mesnoj zajednici Bučje.

Parcelu na samoj steni kupio je i poklonio Planinarskom savezu Srbije uspešni privrednik iz ovog kraja Nebojša Janović, a budući nacionalni planinarski centar gradiće se planski i fazno.

U Srbiji postoje planinarski domovi, međutim nacionalne planinarske kuće za sada nema, a prva bi mogla da bude baš u opštini Priboj. O tome je delegacija Planinarskog saveza Srbije, sa predsednikom Isom Planićem na čelu, razgovarala sa rukovodstvom opštine Priboj koje je predvodio Lazar Rvović, predsednik Privremenog organa.

"Lokalna samouprava daje punu podršku jendom ovakvom projektu i uzeće učešća u rešavanju pristunog puta do buduće nacioanalne planinarske kuće", kaže Rvović.

Foto: RINA

Kompleks nacionalnog centra imaće glavni objekat i dodatne sadržaje. Centralni objekat imaće smeštajne kapacitete od 30 ležajeva, višenamensku salu za sastanke do 40 mesta, biblioteku i izložbenu spomen-sobu, terase i vidikovce, mini-teretanu, kupatila u svim sobama, kuhinju sa trpezarijom.

Osim osnovnog objekta, kompleks planinarskog centra trebalo bi da sadrži i depadans ili bungalove za kolektivni smeštaj oko 15 osoba, bivak objekte i šatore, letnju učionicu odnosno amfiteatar, kao i uređene terene za adrenalinske sadržaje: adrenalin park, zip-lajn, vija feratu, penjalište za sportsko penjanje i penjanje u ledu, drajtuling na stenama u kanjonu, uređene staze za pešačenje i planinski biciklizam, terene za turno skijanje.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.