Šider za N1: Međunarodna istraga moguća samo uz dogovor sa vlastima u Srbiji 1Foto: Evropska unija

Tačno je da su iz Evropske narodne partije bili protiv toga da Evropski parlament raspravlja o izborima u Srbiji, ali na kraju nisu mogli da odole pritisku činjenica, izjavio je Andreas Šider, vođa delegacije Socijaldemokratske partije Austrije u EP.

 

„Vladimir Bilčik je na kraju morao da prizna postojanje mnogih nepravilnosti“, rekao je Šider, koji je bio posmatrač na izborima u Srbiji na televiziji N1.

On je ocenio i da su premijerka Ana Brnabić i predsednik Aleksandar Vučić napravli veliku grešku time što su počeli da napadaju posmatrače iz EU.

„Ti napadi su pokazali samo jedno – da su se optužbe i pitanja pokazali kao ispravni, jer je bilo nepravilnosti“, rekao je Šider.

Prema njegovim rečima, rasprava u EP je „trenutak da se jasno stavi do znanja evropskoj javnosti da je na hiljade srpskih građana na ulicama zato što smatraju da su izbori na neki način pokradeni“.

Upitan da komentariše pismo Ane Brnabić predsedniku Partije evropskih socijalista, u kom premijerka Srbije pominje i njega, Šider je rekao da su u pismu „besmislice“ i da je on kao posmatrač izneo činjenice.

Kazao je da je bio „potpuno zapanjen napadima“ na njega i da je kampanja protiv njega u medijima u Srbiji krenula posle Vučićeve konferencije za novinare.

Upitan o mogućnosti međunarodne istrage izbornih nepravilnosti, kazao je da je to moguće samo u dogovoru sa vlastima u Srbiji.

Dodao je da veliki broj evropskih zemalja na kraju nisu čestitali Vučićevoj stranci na pobedi jer znaju da je to „vruć krompir“.

„I to pokazuje da u evorpskim vladama postoji visoka doza kritičnosti. Naravno oni su oprezniji zato što su diplomate a ne poslanici“, kazao je Šider.

Upitan da li deli stav da bi Srbija, u procesu priključenja Evropskoj uniji, mogla da ima sudbinu Turske, rekao je da nije pesimista poput svog kolege, Klemena Grošelja.

„Ono zbog čega sam ja optimista su hrabra nastojanja građana, koji su usred zime demonstrirali na ulici za slobodu i demokratiju“, rekao je Šider.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari