Izvor: B92

Nemački mediji se svake godine bave turističkim odredištima koja su omiljena nemačkim stanovnicima.

Cene u Hrvatskoj su, kažu, prevelike. Napominju kako onaj ko je pre samo nekoliko godina mogao lepo letovati za samo 500 evra po osobi, teško da će 2024. moći da pronađe nešto za tu cenu.

Nemački RTL je sproveo istraživanje te pronašao alternative za popularna odredišta, među kojima je i Hrvatska. Pa tako smatraju kako je isplativije otići na odmor na Maltu nego na Majorku.

"Balearsko ostrvo konstantno zauzima prvo mesto najpopularnijih odredišta za putovanja. Ne iznenađuje da Majorka ima mnogo toga za ponuditi: prekrasne plaže, ugodnu mediteransku klimu i gradove uzbudljive kulture. Ali odmor na Majorci 2024. neće biti jeftin. Turisti treba da se pripreme na poskupljenje od oko deset posto“, javlja RTL.

Isto tako, kao alternativu skupoj Toskani predlažu odmor u Rivijeri di Ponente.

Rivijera di Ponente deo je obale u zapadnom delu Ligurije, koji se proteže između lučkog grada Đenove i francuske granice. Slikovita ribarska sela, živahna odmarališta i srednjovekovni gradovi nižu se obalom koju karakterišu duge peščane plaže.

Hrvatska preskupa, ali je alternativa blizu

Nemački RTL piše kako je Hrvatska već 10 godina Nemcima preskupa. Kao alternativu nude Albaniju.

Pre desetak godina, piše Feniks magazin, Hrvatska je bila više insajder tip i, pre svega, prava jeftina turistička destinacija. Ali to se iz temelja promenilo. Upravo je severna Istra već nekoliko godina izuzetno popularna među nemačkim izletnicima. U skladu s tražnjom, ali i zbog promene valute, cene su u poslednje vreme jako porasle.

U leto 2023. turisti su ponekad morali da plate i 50 odsto više za isti smeštaj nego prethodne godine. Da li će cene opet pasti ovog leta? Malo verovatno, pišu mediji i predlažu albansku Vloru umesto hrvatske Istre.

"Ipak, jeftiniju alternativu možete pronaći u susednoj državi Albaniji! Svugde je jeftino, pogotovo u poređenju sa drugim mediteranskim zemljama – posebno je lep region Vlora. Njen severni deo izlazi na Jadransko more, a južni je poznatiji kao Albanska rivijera. Turizam cveta posebno duž obale i u blizini većih gradova kao što je Saranda. I ujedno možete biti sigurni: odmor ovde, baš kao i ostale mogućnosti, barem je jednako lep – ali će vam novčanik biti zahvalan“, zaključuju novinari RTL.de.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.