Ekonomija

0

Nova.rs: Vlada osnovala još šest firmi za Expo 2027

Autor: SA

Izvor: Beta

Nova.rs: Vlada osnovala još šest firmi za Expo 2027

Izvor: NM/SA

Vlada Srbije osnovala je još šest preduzeća povezanih sa projektom "EXPO 2027", koji će graditi objekte za smeštaj učesnika i posetilaca te izložbe, prenela je danas Nova.rs.

Za direktora svih novih firmi "SPV Galovica 1", "SPV Galovica 2" i "SPV Galovica 3", kao i "SPV Petrac 1", "SPV Petrac 2" i "SPV Petrac 3", izabrana je Građevinska direkcija Srbije, a ova preduzeća finansiraće se iz državne kase i kredita.

Kako je objavljeno u Službenom glasniku, osnivač i jedini vlasnik tih društava je Republika Srbija, a osnivačka prava ima Vlada. Sva ova preduzeća biće zadužena za izgradnju "stambenih i nestambenih" zgrada za smeštaj učesnika i posetilaca međunarodne te specijalizovane izložbe, a osnovni kapital u ovim firmama iznosi po 100.000 dinara.

Nakon izgradnje stambenih objekata sve ove firme prestaće da postoje, a sva prava i obaveze biti preneta na Republički direkciju za imovinu. Finansiraće se iz državnog budžeta, kredita i zajmova, sopstvenih prihoda i drugih izvora.

Do sada je osnovano ukupno sedam preduzeća za EXPO. Prvo je u novembru formirana kompanija "EXPO 2027" i za razliku od novoosnovanih preduzeća, na čelu tog preduzeća je Dušan Borovčanin, koji je inače i direktor Kongresnog biroa Turističke organizacije Srbije.

Zadaci tog preduzeća su priprema, organizacija i održavanje specijalizovane izložbe "EXPO 2027", razvoj i njena promocija, implementacija mera neophodnih za njenu organizaciju, privlačenje potencijalnih investicija u taj projekat, kao i organizacija kongresa, izložbi i sajmova, a u vezi sa održavanjem izložbe.

Za projekat "EXPO 2027" u Skupštini Srbije usvojen je lex specijalis, odnosno Zakon o posebnim postupcima radi realizacije međunarodne specijalizovane izložbe "EXPO 2027", koji će državi, odnosno predstavnicima vlasti omogućiti da sve što budu gradili u Surčinu grade bez tendera i po ubrzanoj proceduri.

Ceo taj projekat, koji uključuje i izdradnju Nacionalnog stadiona, proglašen je projektom od nacionalnog značaja, pa dodela posla određenim firmama, troškovi i kriterijumi po kojima će sve to biti odrađeno neće biti poznati javnosti. Vlast će čak moći da sakrije i kako se troši novac građana na obnovu stotine fasada po Srbiji, što je posao koji će takođe pokriti lex specijalis.

Inače, u Surčinu će se do 2027. godine izgraditi novi sajamski prostor, površine od oko 70.000 kvadrata, u koji će se nakon okončanja specijalizovane izložbe  preseliti Beogradski sajam.

Potom, gradiće se, stambeni prostor u kojem će kasnije, kako je najavljeno, živeti "bezbednjaci ili možda naučni radnici".

Za potrebe izložbe biće izgrađeni i hoteli i to, čak 130 njih, ako je verovati najavama iz vrha države.

Tu će se graditi i najavljeni Nacionalni stadion, ali i stanica gradske železnice.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će država, za potrebe "EXPO 2027", subvencionisati izgradnju novih i proširenje postojećih hotela. Subvencije će biti u iznosu do 20 odsto ukupne investicije, a odnosiće se na gradnju novih, ali i rekonstrukciju i proširenje kapaciteta postojećih hotela.

Da bi dobio subvenciju, investitor mora da računa da će vrednost ulaganja u novi hotel morati da bude bar pet miliona evra, a u proširenje i rekonstrukciju postojećeg, minimum dva miliona evra, ali u oba slučaja, broj smeštajnih jedinica moraće da bude, minimum 50.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR