Dostupni linkovi

Iranka prkosi nošenju hidžaba uprkos 'srednjevjekovnim' kaznama bičevanja


Roja Hešmati objavila je na Facebooku da je kažnjena sa 74 udarca bičem zbog objave na društvenim mrežama iz aprila -fotografiji na kojoj nije noila hidžab.
Roja Hešmati objavila je na Facebooku da je kažnjena sa 74 udarca bičem zbog objave na društvenim mrežama iz aprila -fotografiji na kojoj nije noila hidžab.

Piše: Radio Farda, Iranski servis Radija Slobodna Evropa

Udarci bičem po tijelu Roje Hešmati, ponovo su izazvali osude strogih kazni protiv žena u Iranu zbog navodnih "moralnih" prekršaja.

Ali, zvanični razlog za kazne bičevanja, takođe se dovodi u pitanje, dok se 33-godišnja kurdsko-iranska žena sada suočava s dvostrukom opasnošću da se mora braniti od blaćenja njenog imena.

Hešmati je prošle sedmice na Facebooku objavila da je kažnjena sa 74 udarca bičem zbog objave na društvenim mrežama iz aprila u kojoj nije nosila hidžab.

Inkriminirajuća objava sadržavala je fotografiju izdaleka na kojoj ona nosi crvenu košulju i crnu suknju, odjeću koja bi se u većem dijelu svijeta smatrala konzervativnom, i hoda popularnom teheranskom ulicom okrenuta leđima kameri.

Objava na društvenoj mreži je dovela do hapšenja Hešmati i 11 dana pritvora jer se u javnosti pojavila bez marame na glavi. Kasnije je optužena da je širila propagandu protiv establišmenta, narušavala javni red i pristojno ponašanje i širila nemoralan sadržaj na društvenim mrežama.

Iako je zbog tih optužbi isprva bila kažnjena sa 13 godina zatvora, kazna je konačno umanjena na jednogodišnju uslovnu kaznu, tri godine zabrane napuštanja zemlje, novčanu kaznu od 25 dolara i 74 udarca bičem.

Ove sedmice, konačno je pozvana da se pojavi pred tužiocem u Teheranu gdje je 3. januara izvršena kazna bičevanja. Nakon toga, ova Iranka kurdskog porijeka koja živi u Teheranu a rodom je iz Sanandaja, koji je najveći kurdski grad u zapadnoj provinciji Kurdistan, na Facebooku je opisala detalje svog iskustva.

Hešmati je u opisu svoje kazne napisala da je nepokolebljivo odbijala da nosi hidžab, uprkos prijetnjama čovjeka koji je vršio bičevanje da će protiv nje pokrenuti novi slučaj zbog kršenja zakona o hidžabu.

Na kraju su joj, rekla je, ruke bile vezane na leđima, sprječavajući je da skine maramu s glave koju su joj stavile sudske službenice.

Nakon toga, Hešmati je odvedena u sobu koju je opisala kao "srednjovjekovnu ćeliju za mučenje", gdje je pred sudijom udarena jednim od mnogih izloženih bičeva.

Iako su udarci bičem bili šokantni, Hešmati je napisala da je izdržala bol dok je izgovarala riječi pjesme koja je postala popularna tokom protesta sa parolom Žene, život, sloboda, koji su eruptirali krajem 2022. širom Irana nakon incidenta sa Mashom Amini koja je preminula u policijskom pritvoru. Amini je pritvorena tokom posjete Teheranu jer je navodno kršila propise o nošenju hidžaba.

Protesti prošireni po zemlji koji su počeli da jenjavaju kada je Hešmati objavila sliku sebe kako hoda bez marame, rezultirali su smrću više od 550 demonstranata.

"U ime žene, u ime života, cijepa se odjeća ropstva, svanuće naša crna noć, svi će se bičevi biti posječeni", pjevala je dok su joj udarci pljuštali po ramenima i leđima.

Nakon što su je išibali, rekla je Hešmati, "nisam im dopustila da pomisle da sam doživjela bol".

Objava koju su podijelili mnogi iranski aktivisti na društvenim mrežama, ponovo je izazvala globalne kritike prema iranskim vlastima koje su grubo kažnjavale narušavanje "morala" kao što je nenošenje hidžaba.

Ono kako se ponijela Hašmeti mnogi su i izvan Irana, pohvalili kao hrabrost, dok su drugi primijetili da čak i pod sve strožim zakonima o hidžabu, bičevanje nije viđeno kao moguća kazna.

Hengaw, grupa za ljudska prava, smještena u Norveškoj, koja prati kršenja ljudskih prava u Iranu napomenula je da je pravo da se izabere način odijevanja zaštićeno Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima i Konvencijom za ukidanje svih formi diskriminacije žena.

Kritike protiv vlasti dalje su porasle kada su se u iranskim medijima pojavile nove tvrdnje, uključujući sugestije da je objavila lažne fotografije povreda koje je zadobila i da je kazna izvršena u skladu sa zakonom, ne zbog kontroverznog hidžaba, već zbog njenih navodnih veza s "organiziranom grupom izvan Irana".

Kasniji navodi, objavljeni 7. januara na stranici Mizan, koja je povezana sa pravosuđem, navodili su bez dokaza da je Hešmati primila novac od grupa izvan zemlje kako bi se javno protivila zakonu o hidžabu, "na vrlo nepristojan način".

Roja Hešmati
Roja Hešmati

Hešmati je od tada poricala objavljivanje bilo kakvih fotografija svog tijela nakon što je bila bičevana, govoreći da joj je draže da se služi drugim sredstvima kako bi ispričala svoju priču.

"Mi ne treba da pretjerujemo u prikazivanju ili da preuveličavamo naš put otpora", napisala je Hešmati u posljednjoj objavi na Facebooku, naglašavajući da je "bičevanje brutalna kazna".

Advokat Hašmati, Maziar Tatai, odbacio je tvrdnje da je kazna za njegovu klijenticu bila provedena iz bilo kog drugog raloga osim što se na fotografijama pojavila bez hidžaba.

Tatai je 9. novembra za novine Sharq rekao da je kazna izrečena na sudu propisala da bude kažnjena sa 74 udarca bičem i novčanom kaznom. Rekao je da su ponuđeni razlozi bili to što se na ulici pojavila bez hidžaba i da je javno pokazivala neskromnost.

*Napisao Michael Scollon na osnovu izvještavanja Radio Farda, Iranskog servisa Radija Slobodna Evropa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG