"Želimo da otklonimo sumnje, razumemo zabrinutost zbog beogradskih izbora": Stjuart Dikson o ciljevima misije u Srbiji 31. januara 1foto Candice Imbert

Stjuart Dikson portparol Kongresa Saveta Evrope za posmatranje lokalnih i regionalnih vlasti i izbore, izjavio je za Danas da će delegacija Kongresa 31. januara i 1. februara u Beogradu imati razgovore sa zvaničnicima Vlade Srbije, ali i sa predstavnicima političkih partija o sumnjama koje su iznete na rezultate parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji.

– Plan je da dođemo u Beograd 31. januara i budemo do 1. februara. Predstavljaću Kongres Saveta Evrope za posmatranje lokalnih i regionalnih i izbornih pitanja. Dakle, mi ne pratimo izbore u Srbiji, rekao je Dikson za Danas.

Kako objašnjava, predstavnici Saveta Evrope bili su deo posmatračke misije, koja je posmatrala predizborni i izborni dan u Srbiji.

– Ipak, svesni smo pitanja koje izazivaju zabrinutost i koju su izrazile i pojedine partije u Srbiji, ali i posmatračka misija ODIHR-a u vezi sa izbornim neregularnostima. Susrešćemo se sa vladinim zvaničnicima, predstavnicima Republičke izborne komisije, Gradske izborne komisije, ali i sa predstavnicima političkih partija, kao i sa predstavnicima posmatračke misije Crta, navodi Dikson.

Na pitanje šta očekuje da će postići tokom misije u Beogradu, Dikson navodi da žele da otklone sumnje.

– Želimo da u razgovoru sa vladinim zvaničnicima otklonimo naše sumnje. Razumemo i naročitu zabrinutost zbog izbora za gradsku skupštinu u Beogradu, ali želimo da čujemo od naših sagovornika o kakvoj zabrinutosti je reč, zaključio je Dikson.

Predsednik Kongresa Saveta Evrope Mark Kuls zatražio je posle ozbiljnih nepravilnosti koje su primetili međunarodni posmatrači tokom lokalnih i parlamentarnih izbora 17. decembra i protesta koji su u toku u Beogradu, da portparol Kongresa za izborna pitanja Stjuart Dikson poseti Beograd i razgovara sa vlastima Srbije „o poboljšanju izbornog procesa i hitnim reformama potrebnim za borbu protiv svake potencijalne prevare“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je pre nekoliko dana zahtev dela opozicije za međunarodnu istragu o navodnim izbornim nepravilnostima, navodeći da su izbori u Srbiji „stvar državnih institucija“.

U međuvremenu, u Evropskoj uniji se vode razgovori iza zatvorenih vrata o mogućnosti međunarodne istrage u vezi sa brojnim izbornim nepravilnostima u Srbiji.

Andruš: Izveštaj ODIHR-a o srpskim izborima do kraja februara

„Uložićemo sve napore da finalni izveštaj završimo u narednim nedeljama, tako da očekujemo da bude objavljen do kraja februara“, izjavila je za Danas Katja Andruš, portparolka ODIHR-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari