Kada je počela da se slavi Pravoslavna Nova godina, gde sve i kakvi su običaji?

Srpska Nova godina ili Pravoslavna Nova godina, poznata je i kao Julijanska Nova godina, praznik je koji se slavi 14. januara po gregorijanskom kalendaru.
Kada je počela da se slavi Pravoslavna Nova godina, gde sve i kakvi su običaji?
Foto: Pixabay
Iako nije zvanična Nova godina, ona se slavi u balkanskim zemljama kao što su Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina (Republika Srpska), Severna Makedonija i pravoslavni delovi Hrvatske.
 
Takođe se slavi u Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Moldaviji i Gruziji.
Zanimljivo je i to da tradicija obeležavanja Julijanske Nove godine postoji i u nekim nemačkim kantonima u Švajcarskoj (kao Alter Silvester), ali i u nekim delovima Galske zajednice u Škotskoj (Edinburški Am Bothan).
Istorijat
 
Po narodnim običajima za Srpsku Novu godinu Srbi su se okupljali i igrali narodne igre. Tokom Osmanske vladavine bilo je zabranjeno proslavljanje i poštovanje srpskih tradicija, u početku novogodišnja skupljanja su bila tajna da Osmanlije ne bi doznale, ali kako je vreme prolazilo, iz straha, sve manje su se održavali, tako da je vremenom prestao ovaj običaj.
 
Prema pisanju Politike iz 1939. godine, "kalendarska Nova godina" je više slavljena u centru Beograda, a pravoslavna je bila "praznik malog čoveka" na periferiji.
 
U Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca gregorijanski "novi" kalendar je zvanično prihvaćen Zakonom o izjednačavanju starog i novog kalendara od 10. januara 1919. godine objavljenom u prvom broju Službenih novina Kraljevstva SHS. Ovim Zakonom je predviđeno da u celoj državi 15. januara prestaje da važi "stari" kalendar i počinje "novi".
 
Srpska Nova godina ranije se više dočekivala u sopstvenom domu, gde se pripremala svečana trpeza. Služila se vruća rakija, kuvano vino i krofne.
 
Javnu proslavu nove pravoslavne godine prva je organizovala beogradska "Kasina", a sledećih godina pridružile su se sve prestoničke kafane, lokali i bioskopi.
 
Na ovaj dan obeležava se i Obrezanje Isusa Hrista i Sveti Vasilije Veliki. Srbi praznik posvećen obrezanju Isusa Hrista nazivaju i Mali Božić, pa se u mnogim krajevima na ovaj dan ponavljaju neki obredi svojstveni praznovanju Hristovog rođenja.

U nekim krajevima se na taj dan spaljuju ostaci badnjaka.

Kao što se za Božić mesi pogača česnica, za mali Božić se mesi poseban obredni hleb "vasilica".

Takođe, veruje se, da na ovaj dan u kuću treba uneti neku novu stvar, kupljenu tog dana, kako bi kuća i ukućani tokom cele godine imali napretka.
  • /

    15.01.2024 12:14
    /
    ne lupajte vise kako je bilo kod tita.
    u nsu je dopusteno slavlje tek drugom polovinom 80-ih.
    prvo sa svecama na stolu u hotelu vojvodina . pozornici su obavezno nadzirali restorane da slucajno ne bi neko zapevao neku cetnicku pesmu.
    pre toga su oni iz grada slavili odlaskom kod baba i deda. oni su kao stariji pa zaostali, je sluzilo za izgovor. slavilo se tiho tako da baza ne sazna.

    od milosevica se postepeno dolazilo do ovoga danas

    @boban
    paganske obicaje je izbio sveti sava paleci sela i lomacama nevernika
  • Tiho

    14.01.2024 08:24
    Nit je srpska niti pravoslavna
    Zanimljivo je koliko se neki netacan podatak uzima kao utvrdjena cinjenica.
    15.jan nema veze ni sa Srpstvom ni sa pravoslavljem (crkvom), to je pocetak godine po julijanskom kalendaru (Julije Cezar nema veze sa Srbima).
    Pravoslavna Crkva ovaj dan slavi zbog Hristovog Obrezanja i sv.Vasilija, a ne NG. Crkvena NG pocinje 1.septembra, od tog datuma crkva racuna novi godisnji ciklus. A Stara srpska NG pocinje 1.aprila (kad sunce predje preko Pecke patrijarsije, po Sv.Savi).
  • Slobo

    13.01.2024 22:16
    Nova Godina
    Pravoslavna NG nije bila zabranjena za vreme Slobe. Za vreme Tita, u Sarajevu, mogla se [bez muzike] slaviti po kućama. Mi smo stavili po nekim kafanama, milicija nije hapsila ali je bilo prijava i žestokih osuda. Slučaj Iidžanci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija