PočetnaVestiDruštvoDržava podržava dualno obrazovanje: DODATNIH 5.000 DINARA MESEČNO ZA UČENIKE DEFICITARNIH ZANIMANJA

Država podržava dualno obrazovanje: DODATNIH 5.000 DINARA MESEČNO ZA UČENIKE DEFICITARNIH ZANIMANJA

Vlada Republike Srbije donela je odluku o dodatnoj finansijskoj podršci učenicima koji se opredele za sticanje kvalifikacija u deficitarnim zanimanjima kroz dualni obrazovni model. Ova inicijativa ima za cilj ublažavanje nedostatka stručnjaka u različitim sektorima, poput bravara zavarivača, operatera mašinske obrade rezanjem, pekara, poslastičara, kuvara, električara, industrijskih mehaničara, koji su neophodni na tržištu rada.

Po novoj uredbi o finansijskoj podršci dualnom obrazovanju, koja je stupila na snagu, učenici će tokom školovanja po dualnom modelu za deficitarna zanimanja dobijati dodatnih 5.000 dinara mesečno. Ova finansijska podrška će biti dostupna od prve godine školovanja, motivišući mlade da se više opredeljuju za ove obrazovne profile.

Direktorka vladine Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija (NOK), Gabrijela Grujić, ističe da se očekuje povećanje zadovoljstva mladih ljudi i veće motivacije za upisivanje trogodišnjih profila. Osim toga, učenici koji se školuju za deficitarna zanimanja kroz dualni model moći će da ostvare veće zarade od svojih vršnjaka u drugim dualnim smerovima.

Prema novim pravilima, učenici će tokom tri godine školovanja po dualnom modelu dobijati minimalno 70 odsto minimalne cene rada po satu, uz dodatnih 5.000 dinara mesečno iz budžeta Republike Srbije, isplaćenih devet meseci godišnje.

Finansijska podrška obuhvata i subvencionisanje dela naknade za učenje kroz rad koju poslodavci plaćaju učenicima dualnog obrazovanja. Ova subvencija može iznositi do 50 odsto neto iznosa minimalne naknade za učenje kroz rad.

Kako bi podržala mikro i mala preduzeća, koja često nemaju dovoljno sredstava za povećanje broja učenika, uredba predviđa subvencije koje će pomoći razvoju znanja i veština mladih, osiguravajući istovremeno veći izbor kvalitetnih kadrova za buduće zapošljavanje.

Kancelarija za dualno obrazovanje i NOK utvrđuju deficitarna zanimanja na osnovu podataka Nacionalne službe za zapošljavanje, predloga plana za uključivanje poslodavaca u dualno obrazovanje Privredne komore Srbije i informacija o broju upisanih učenika na dualne profile u prethodne dve školske godine.

Uz sve navedeno, nova uredba predviđa i praćenje namenskog korišćenja sredstava. Ukoliko se utvrdi nenamensko trošenje novca, Kancelarija za dualno obrazovanje i NOK može raskinuti ugovor i zahtevati povraćaj sredstava sa zakonskom kamatom. Ova inicijativa ima potencijal da podstakne rast interesovanja učenika za deficitarna zanimanja i doprinese održivosti i inovativnosti poslovanja u zemlji.

RELATED ARTICLES
Continue to the category

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde