0
Evroliga

FOTO: Starsport

VELIKA PROMENA U EVROLIGI: Više ništa neće biti isto!

Objavljeno: 10.01.24 u 17:20

Pare su bitnije od dobre atmosfere.

Kako prenosi španski ‘Mundo Deportivo’ Dubaj će od naredne sezone imati svog učesnika u Evroligi.  Ideja kojom se bave odgovorni za projekat Dubaija i pregovaračka komisija Evrolige za ovo pitanje, koju čine predstavnici Panatinaikosa, Bajerna iz Minhena, Barse i Fenerbahčea.

Konačni OK za Dubaj mogao bi da se desi na sastanku 13 klubova deoničara Evrolige koji je zakazan za februar sledeće godine. Danas je generalni direktor Evrolige Paulius Motiejunas otvorio vrata skorom ulasku Dubaija, što je do pre samo nekoliko meseci negirao.

-Šansa da tim iz Dubaija uđe već sledeće sezone iznosi pedeset posto – ističe Litvanac u intervjuu na sajtu Basketnjuza.

Ekonomski sporazum je odobren na poslednjem sastanku krajem novembra 2023, uz jedino unutrašnje protivljenje Makabija iz Tel Aviva (iako je „zvanično“ glasanje bilo jednoglasno). Sve je veoma uznapredovalo i ostalo je samo nekoliko pitanja da se definišu i da se garantuje pravna sigurnost projekta.

DŽABA NAJBOLJI NAVIJAČI, DŽABA NAJBOLJA ATMOSFERA: Evroliga voli pare, a ne Večite!

Glavna prednost Dubaija je ekonomska, jer nudi doprinos od 150 miliona evra za šest godina, što bi predstavljalo značajan podsticaj za kasu Evrolige i njenih 13 klubova vlasnika (Barsa, Real Madrid, Baskonija, Olimpijakos, Panatinaikos, Anadolu Efes, Fenerbahče, Makabi Tel Aviv, Žalgiris, Armani Milan, CSKA Moskva, Bajern Minhen i ASVEL Vilerban). Zapravo, sporazum sa Dubaijem predviđa da će svaki od ovih 13 klubova dobijati milion evra svake sezone u narednih pet godina.

Zauzvrat, Dubaj zahteva da ima tim u takmičenju. Tražio je i organizovanje dva Fajnal fora, ali je Evroliga odbila tu težnju. Ono što se sada proučava je moguće stvaranje svojevrsnog Superkupa u Dubaiju, iako ostaje da se locira u sezoni. Postoji interesovanje Dubaija da u ovom novom takmičenju budu Barsa i Real Madrid.

Ekonomska korist daleko prevazilazi milion evra koje svaki klub vlasnik godišnje dobije. Sporazum sa Dubaijem se takođe ceni kao veoma važan u uticaju brenda Evrolige zahvaljujući njegovoj izloženosti na Bliskom istoku. Pored toga, obe strane imaju projekat za stvaranje i promociju regionalne lige na Bliskom istoku čiji bi pobednik mogao da pristupi Evroligi.

Kompanija ‘Flaj Emirejts’ bi mogla da uđe kao sponzor takmičenja ako ‘Turkiš Erlajns’ ne nastavi kada mu istekne ugovor 2025. godine. Naravno, aviokompanija iz Dubaija ne bi ustupila letove timovima kao što se u početku pričalo. 

Novi tim Dubaija mora da ispuni neke uslove kako svojim ulaskom ne bi iskrivio Evroligu. Na primer, imaćete određena budžetska ograničenja kako tržište ne bi puklo. S druge strane, tim iz Dubaija će igrati i drugu ligu, u njenom slučaju AdmiralBet ABA ligu, kako bi održao ritam takmičenja i umora koji se ne razlikuje mnogo od rivala.

Konačno, važan detalj ostaje otvoren. 2026. ističe aktuelni desetogodišnji ugovor sa IMG-om, sa kojim je Evroliga formirala zajedničko preduzeće za eksploataciju svog takmičenja. Ukoliko se ne obnovi, doveo bi se u pitanje kontinuitet u Evroligi timova poput CSKA iz Moskve ili Makabija iz Tel Aviva, sadašnjih akcionara, ali koji bi to mogli da prestanu zbog posebne političke i geostrateške situacije svojih zemalja.

0
14

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter