Šta se zna o slučaju malo poznatog političara čije hapšenje je naredio Vulin?

Kontroverzni političar Nikola Sandulović, lider minorne Republikanske stranke, nalazi se u pritvoru.
Šta se zna o slučaju malo poznatog političara čije hapšenje je naredio Vulin?
Foto: Youtube (TV Subotica, Screenshot)

Kako piše nedeljnik Vreme, sve je počelo nakon što je 2. januara na društvenoj mreži Iks objavio snimak posete kompleksu "Adem Jašari" na Kosovu, gde je položio venac na spomenik povodom sukoba marta 1998. godine, kada je ubijeno 50 članova porodice Adema Jašarija, jednog od osnivača Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Za sada se o ovom slučaju od državnih institucija oglasilo samo Više javno tužilaštvo u Nišu koje je potvrdilo da je Sanduloviću određen pritvor, a glavna javna tužiteljka Borica Mitić je u odgovoru Radiju Slobodna Evropa ranije navela da je Sanduloviću zadržavanje određeno zbog "sumnje da je izvršio krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti".
 
Sandulović navodno povređen, advokat tvrdi da ga je pretukla BIA
 
O čitavom slučaju javnost je saznala preko duštvene mreže Iks, na kojoj je advokat i aktivista Čedomir Stojković u subotu objavio da je pritvor produžen na 30 dana, ocenjujući to skandaloznim. On je prethodno objavio da je Sandulovića otela BIA i da ga je pretukla.
 
Poslednje što je objavio je jeste lekarski izveštaj Kliničko-bolničkog centra Srbije u Beogradu u kojem se konstatuju povrede opisane kao posledica telesne snage nepoznatih osoba, to jest napada.
Stojkoć piše i da je Sanduloviću od batina u BIA polomljeno sedmo rebro, kao i da je njegovo zdravstveno stanje takvo da nije moguć transport iz Beograda do Niša, gde mu je određen pritvor iako nije saslušan. Za sada je Sandulović navodno u Centralnom zatvoru, piše Vreme.
 
Gde je Sandulović?
 
Gde se trenutno nalazi Sandulović nije poznato. Na njegovom nalogu na društvenom mreži Iks 6. januara je objaveljeno da Sandulovića u zatvorskom kombiju prevoze u Tužilaštvo u Nišu, ali se taj tvit više ne može naći.
 
Prethodne sedmice su na više naloga na društvenim mrežama objavljivani snimci i fotografije na kojima se Sandulović vidi u lošem ili izbezumljenom stanju, pored kola Hitne pomoći.
 
O slučaju Sandulovića oglasio se i biši direktor BIA Aleksandara Vulin.
 
"Sandulović je priveden po mom naređenju koje je ostalo na snazi i nakon moje ostavke", rekao je Vulin za Večernje novosti. Dalje je rekao da je Sandulović "polažući venac na grob srpskog ubice Adema Jašarija dobio samo privođenje po mom naređenju i zadržavanje po nalogu tužioca".
 
Vulin je ostavku podneo početkom novembra, a Sandulović je tvit sa snimkom na kojem se vidi kako polaže cveća na grob Blurine Jašari koja je imala sedam godina kad je ubijena, objavio 2. januara. Datum kad je ovaj snimak nastao za sada nije poznat.
Iz Prištine su stizale reakcije, poneka i sa Zapada. Kosovski premijer Aljbin Kurti negodovao je zbog "progona Sandulovića".
 
Sandulović ima istorijat opskurnih istupa, hapšen je i tokom pandemije zbog širenja panike i tada je njegova porodica tvrdila da je otrovan nervnim agensom, baš kao i neki ruski opozicionari. I to tako što je u pritvoru dodirnuo zid na kojem je bio neki sumnjivi prah.
  • Klokan

    09.01.2024 19:39
    To mu je i za London od pre neku godinu, informišite se malo.
  • albakos

    09.01.2024 06:38
    hapsite vucica
    shto niko ne uhapsi zlocinca vucic, zar nije on posjetio srebrenicu gde je izvrshen genocid, tamo je on ishao za oproshtaj
  • Antibot

    08.01.2024 22:28
    @dijasporac
    A koliko glasova je dobio onaj koji je naredio hapšenje kada je sa svojom strankom sam izašao na izbore?
    I šta znači tvoja konstatacija? Da se političari mogu hapsiti i mlatiti ako osvoje malo glasova?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Ko može u "Kobre" i specijalce?

Konkurs za prijem u specijalne jedinice Vojske Srbije – 72. brigadu za specijalne operacije i Odred vojne policije specijalne namene "Kobre" otvoren je do 31. jula.