Dacia znatno spustila cene: Imaju najjeftinijeg "strujaša" u Evropi

Pod pritiskom konkurencije, strahom od evropskih sankcija i gubitka eko bonusa, budući da se električni Spring proizvodi u Kini, Dacia je već na pojedinim tržištima u Evropi značajno snizila cene ovog modela. Na nekim tržištima, cene su smanjenje za više od 7.000 evra.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 07.01.2024.

10:44

Dacia znatno spustila cene: Imaju najjeftinijeg
Foto: Dacia

Francuzi su prvi zapretili ukidanjem subvencija za sve neevropske električne automobile koji se uvoze na tamošnje tržište. Bez obzira što je Dacia Spring deo Renault portfolija, ovaj model se proizvodi u Kini i takođe je na "listi za odstrel" kad su u pitanju eko bonusi.

S obzirom na to da više ne ispunjava uslove za ekološki bonus od 15. decembra 2023, Dacia Spring još nije rekla svoju poslednju reč. Dacia je mimo pomoći države odlučila da snizi cenu Springa, kako bi ovaj mini električar ostao konkurentan u suočavanju sa nadolazećom konkurencijom.

Jedini električni model rumunske marke trenutno se vratio na nivo cena koje su bile aktuelne pre poskupljenja. Naime, Spring u verziji Essential 45 u Rumuniji spao je sa 21.000 na 14.295 evra, dok opremljenija i jača verzija Spring Extreme 65, umesto 23.150, na akciji košta 15.945 evra.

Slično je na nemačkom tržištu, gdje je vlada iznenada pre predviđenog roka ukinula subvencije. Ulazni model Spring Essential 45 Electric nakon novog popusta, umjesto 22.750 evra, košta 14.623.

U Francuskoj je trenutno istaknuta cena od 18.400 evra, pa je bez obzira na gubitak bonusa, ovaj model povoljniji za 2.400 evra.

Mada Citroen još nije krenuo sa prodajom e-C3 modela, Spring je već sada na cenovnom nivou svoje najveće najavljene pretnje. To takođe važi i za verziju Extreme, opremljenu električnim motorom od 65 KS, koja prema WLTP ciklusu ima domet od 220 kilometara. Njena cena se kreće od 19.900 evra, u poređenju sa 22.300 iz prošle godine, kada je uz 5.000 evra primijenjenog bonusa Spring koštao 17.300 evra.

Očekuje se da će cene Springa padati tokom ostatka 2024. godine, posebno nakon što su iznosi, koje je vlada davala putem bonus programa, manji nego pre. Istovremeno, Dacia će krajem februara na sajmu u Ženevi predstaviti redizajniranu verziju Springa, koja je će uz efektniji izgled i niske cene pokušati da zadrži status najpovoljnijeg električara na Starom kontinentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: