Svijet

Bajden: Tramp rekao rulji da se bori kao sam đavo

Bajden: Tramp rekao rulji da se bori kao sam đavo
Foto: Tanjug | Bajden: Tramp rekao rulji da se bori kao sam đavo

VAŠINGTON - Američki predsjednik Džozef Bajden u petak je optužio republikanca Donalda Trampa, svog vjerovatnog protivkandidata na izborima 2024., za huškanje napada na Kapitol 6. januara 2021., stavivši tako tu pobunu u centar svoje kandidature na ponovim izborima.

"Rekao je rulji da se bori kao sam đavo. I svi su bili kao pušteni s lanca. Tada je kao i obično, prljavi posao prepustio drugima. Povukao se u Bijelu kuću”, kazao je Bajden.

Bajden je obilježio treću godišnjicu od napada na Kapitol svojim prvim velikim ovogodišnjim govorom u predizbornoj kampanji, usmjerivši pritisak na Trampa čija se kampanja bazira na upitnom Bajdenovom upravljanju američkom privredom te starosti.

Bajden je rekao da Tramp svoju ponovnu kandidaturu temelji na pokušaju "osvete i odmazde" protiv svojih političkih neprijatelja. Podsjetio je Amerikance da je Tramp svoje protivnike nazvao "štetočinama" "istim jezikom koji se koristio u nacističkoj Njemačkoj".

"Kako se usuđuje? Tko, za ime Boga, on misli da je?”, rekao je Bajden, gotovo šapćući.

Bajden je obećao da će obrana, zaštita i očuvanje demokracije biti njegovo glavno obećanje te je sugerirao da glas za Trumpa znači glas za diktaturu.

"Demokratija je stavljena na glasanje. Vaša sloboda je na glasačkom listiću”, kazao je.

"Kampanja Donalda Trampa vrti se oko njega. Ne oko Amerike, ne oko vas. Kampanja Donalda Trampa je opsjednuta prošlošću. Ne budućnošću. On je spreman žrtvovati našu demokratiju kako bi sebe stavio na vlast”, rekao je Bajden.

Tramp, koji je bio na vlasti od 2017. do 2021. i koji prednjači u nominacijama za republikanskog kandidata za predsjednika, doveo je u pitanje svoj poraz na izborima 2020. što je natjeralo hiljade njegovih pristaša da napadnu Kapitol 6. januara 2021.

Taj neuspjeli pokušaj da se zaustavi formalna potvrda rezultata izbora završila je smrću pet osoba i s na desetine povrijeđenih policajaca.

Bajden je kazao da kad se odvio napad na američki Kapitol, "nije bilo sumnje u istinu" te da su čak i neki republikanski članovi Kongresa i komentatori Fox Newsa javno i privatno osudili pobunu Trampovih pristalica.

"No, kako vrijeme prolazi – politika, strah, novac – su se umiješali. A oni Make America Great Again (MAGA) glasovi koji znaju istinu o Trampu i 6. januara odbacili su istinu i napustili našu demokratiju”, rekao je Bajden.

Hoće li Bajdenov govor imati uticaj čak 10 mjeseci prije dana izbora, u politički polariziranoj zemlji u kojoj birači dobivaju vijesti i informacije iz potpuno različitih izvora, ostaje za vidjeti, prenose agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije