05. januar  2024. 11.49  →  19.52 | Izvor: RTV (Lidija Vučković)

Šta deca rade u vrtićima tokom praznika

KIKINDA -

Prosek broja dece koja pohađaju dežurni vrtić kikindske Predškolske ustanove „Dragoljub Udicki“ tokom zimskog raspusta je oko 70, što je manje u odnosu na prethodne godine, kada je ta brojka bila i viša od 100.

video icon

Vaspitno – obrazovni rad se ni po čemu ne razlikuje u odnosu na rad tokom školske godine, a deca vreme provode uz raznolike aktivnosti.

vrtic

Vrtić „Miki“ je dežurni objekat Predškolske ustanove „Dragoljub Udicki“ u Kikindi tokom zimskog raspusta. Iako je broj prijavljene dece za boravak u dežurnom vrtiću bio oko 180, ta brojka značajno je manja za vreme praznika:

„Prosek broja dece od kad je počeo raspust, odnosno od 25. decembra je oko 70-oro. Ove nedelje dolazi nešto više od 60-oro dece, tako da je značajna razlika. Vaspitno – obrazovni rad se ni po čemu ne razlikuje kada je u pitanju raspust, rade se Osnove programa „Godine uzleta“. Ima vremena i za bavljenje fizičkom aktivnošću, tu su naši saradnici za fizičko. Deca provode dosta vremena napolju, tako da nema nikakvih razlika sem po broju dece“, naglasila je pedagoškinja Sanja

Tokom raspusta, na nedeljnom nivou, u Predškolskoj ustanovi „Dragoljub Udicki“ angažovano je 18 vaspitača. Vaspitno – obrazovni rad sprovodi se u nekoliko manjih grupa:

„Deci su ponuđene raznolike aktivnosti i rado učestvuju u njima. Jedina razlika je što se tokom zimskog raspusta osuo broj dece, tj. Njih dolazi u vrtić. Vodilo se računa da se deca istog uzrasta grupišu u jednu grupu: predškolci su u jednoj, stariji u drugoj, mlađi u trećoj, a odvojeni deo nam je jasleni. To je kao i cele školske godine, jedino što su sada deca istog uzrasta, ali iz različitih objekata, mada se već poznaju i navikli su jedni na druge“, objasnila je vaspitačica Marija Kanzel Velemirov.

Jedinu predškolsku ustanovu u Kikindi pohađa oko 1.600 mališana, koji su raspoređeni u 18 objekata, od kojih je devet u gradu, a ostatak u okolnim selima.