Zdravlje

Koncept "flow" u psihologiji: Jasni ciljevi put do optimalnog stanja zadovoljstva

Koncept "flow" u psihologiji: Jasni ciljevi put do optimalnog stanja zadovoljstva
Foto: sciqi.com | Koncept "flow": Jasni ciljevi put do optimalnog stanja zadovoljstva

"Flow" predstavlja stanje izuzetne motivisanosti gdje su pojedinci toliko uključeni u aktivnost da će je raditi čak i uz veliku cijenu.

Proučavajući prije svega bicikliste, alpiniste, hirurge, Mihalj Čiksentmihalji došao je do koncepta "flowa" ili optimalnog iskustva.

Čiksentmihalji je zaključio da se ovo optimalno iskustvo pojavljuje svaki put kad pojedinac koristi svoje postojeće vještine da savlada neki izazov.

Karakteriše ga isključiva i intenzivna koncentracija na zadatak, percepcija vremena je iskrivljena, radnja i svijest se spajaju u izvođenju aktivnosti.

Istraživanja kojima se Čiksentmihalji bavio pokazala su da je "flow" doživljaj i više nego bitan za dobro svakodnevno funkcionisanje.

Pored toga što se trenutno osjećamo zadovoljnima, bavljenje aktivnostima koje nas dovode u stanje optimalnog iskustva ima jako velike uticaje i na naše samopouzdanje i percepciju sebe, osobe koje doživljavaju ovo stanje su kreativnije, postižu bolje rezultate, usmjerenije su na svoje aktivnosti, imaju bolju emocionalnu regulaciju.

Osobe koje često doživljavaju ovo stanje teže da same sebe procjenjuju kao sposobnije, što dovodi do toga da se osjećaju bolje i zadovoljnije, pa samim tim zadovoljnije su i svojim svakodnevnim životom.

"Flow" je generalno iskustvo, ali aktivnosti koje do njega dovode su različite kod svake individue. Ono što je bitno kod postizanja osjećaja optimalnog iskustva jeste da moramo pronaći aktivnost koja za nas nije ni preteška ni prelagana.

Aktivnosti koje su daleko ispod naših sposobnosti stvaraju osjećaj dosade, dok aktivnosti koje su daleko iznad naših sposobnosti stvaraju osjećaje anksioznosti, nervoze, straha.

Ono što nam može pomoći da dostignemo stanje optimalnog iskustva jeste postavljanje jasnih ciljeva.

Novija istraživanja pokazala su da optimalno iskustvo ima i druge pozitivne efekte. Pored toga što jača unutrašnju motivaciju, pokazalo se i da "flow" može da bude značajan protektivni faktor od sindroma sagorijevanja, koji je u današnje vrijeme dosta prisutan u većini profesija.

Kako smo još uvijek u periodu novogodišnjih praznika, tokom kojih sastavljamo planove za Novu godinu, neka ovaj članak bude mali podsjetnik da se vratite nekoj aktivnosti koju ste radili jer ste voljeli ili preuzmite rizik i pokušajte nešto novo. Sreću na kraju čine male stvari.

Kao što kaže Mihalj Čiksentmihalji: "Poznavati sebe je prvi korak ka tome da 'flow' postane dio našeg života. Ali kao što nema besplatnog ručka u materijalnoj ekonomiji, ništa nije besplatno u psihičkoj. Ako nismo spremni uložiti psihičku energiju u svoju unutrašnju stvarnost i umjesto toga je rasipati u jurnjavi za spoljašnjim nagradama - prestajemo biti gospodari svoga života i postajemo žrtve okoline."

Ostale tekstove iz psihologije, koji su nastali u saradnji Laboratorije za eksperimentalnu psihologiju i Nezavisnih novina, možete naći na sajtu Laboratorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije