03. januar  2024. 13.31  | Izvor: RTV (Ljiljana Šašić)

Odmor na planini, opreznost i odgovornost (AUDIO)

NOVI SAD -

Praznične dane mnogi provode kroz aktivan odmor na planinama. Ljubitelji snega su ovih dana na skijanju ili bordanju, a mnogi će ove zime uživati i u snežnoj prirodi. O tome šta ako se desi neka nepredviđena situacija dok ste na planini, saznaćemo od spasioca u „Gorskoj službi spasavanja - stanici Novi Sad“ Miloša Milenkovića, koji je govorio za Radio Novi Sad.

audio icon

gorska, služba, spasavanja,,

Na pitanje koje su preporuke kada se nađemo u šetnji planinom koja je okovana snegom, naš sagovornik Miloš Milenković ističe da je najvažnije slojevito se obući, redovno obaveštavati rođake i bliske prijatelje o našoj ruti kretanja i eventualnog parkiranja vozila, poneti dosta hrane, suvog voća i orašastih plodova koji nisu teško a daće nam dovoljno energije, zatim vodu i mobilni telefon sa napunjenom baterijom. 

Što se tiče same opreme, odeća se razlikuje u zavisnosti od toga da li je planinarenje letnje ili zimsko. Za zimsko planinarenje, slojevito oblačenje podrazumeva sloj odeće do kože, zaštitne pantalone, duks, perjana jakna i adekvatna obuća. Slojevitost garderobe je bitna kako bismo zadržali određenu telesnu temperaturu. 

Yettel aplikacija "Zelene staze", ističe naš sagovornik da je dosta dobra, da je tim gorske službe spasavanja često koristi. U aplikaciji ima 60 staza koje su dobro prikazane i detaljno opisane: kako doći do nje, koje su smernice, koliko je teška staza i šta nas očekuje na njoj.

Spasioc "Gorske službe spasavanja" dodaje da je tokom šetnje planinom jako bitno da budemo svesni okruženja, da pratimo put kojim smo došli i da ne paničimo. Ukoliko se ipak ne možemo snaći potrebno je nazvati broj Gorske službe spasavanja koji su dostupni 24 časa. 

Opširnije u audio zapisu: 

Srodne vesti