Kod nas prolećne temperature, a u Finskoj i Švedskoj minus 40 stepeni

Finska i Švedska zabeležile su najniže temperature tokom zime kada je živa u termometrima pala na minus 40 stepeni Celzijusa, javlja AP.

U Nikaluokti, malom selu naseljenom domorodačkim narodom Sami u severnoj Švedskoj, termometar je u utorak rano pokazao minus 41,6 stepeni, objavila je švedska javna televizija SVT.

"To je najniža temperatura koju smo imali do sada ove zime, a na severu će i dalje biti prilično hladno vreme", rekao je meteorolog SVT Nils Holmkvist.
 
Železnički operateri u Švedskoj rekli su da je zahlađenje izazvalo značajne probleme za železnički saobraćaj na severu zemlje.
 
Švedski meteorološki i hidrološki institut prijavio je temperaturu od minus 30 stepeni na nekoliko lokacija u severnom delu zemlje.
Objavljeno je i upozorenje na sneg i vetar za centralnu i južnu Švedsku, uz najavu da bi sutra sneg, u kombinaciji sa vetrom, moga izazvati probleme.
 
U susednoj Finskoj, hladni rekord ove zime zabeležen je u severozapadnom gradu Ilivijeska, gde je temperatura rano jutros pala na minus 37,8.
 
Na nekoliko lokacija u regionu Arktičke Laponije zabeleženo je ispod minus 30 stepeni. Glavni grad Finske, Helsinki, takođe je bio pod talasom hladnoće, a očekuje se da će temperatura tokom ove nedelje biti između minus 15 i minus 20 stepeni.
 
Finski meteorološki institut upozorio je na znatno hladnije vreme koje će ove nedelje preovladavati u zemlji, a prognozirana temperatura će verovatno u delovima zemlje pasti i ispod minus 40 stepeni.
Deo autoputa E18 u južnoj Norveškoj zatvoren je zbog vremenskih prilika, saopštila je policija na društvenoj mreži X.
 
Agencija AP navodi i da je u Danskoj ključni most zatvoren za vozila sa lakim prikolicama zbog jakog vetra koji može da utiče na vožnju.
  • Milanče

    03.01.2024 09:19
    U Novom Sadu dune vetar pa pola grada ostane bez struje. Kada bi nas okovalo -20C na duže od tri dana, kolabirao bi kompletan gradski komunalni sistem. Pa samo onu oluju od letos će da saniraju narednih dvadeset godina. Koliko puta vam je nestala struja i voda u protekloj godini? Grad vode klovnovi koji dobro znaju da narod neće na ulice.
  • Праведник

    03.01.2024 07:10
    Нормално за та подручја
    Некада је и за Србију било нормално да буде окована снегом и ледом од децембра до марта а на планинама од Октобра Новембра па до почетка маја. И нормално је било да ноћу падне и испод -30 степени а дневна некад не пређе ни -12 степени а све за низијске градове....а н апланинађа и још много суровије....
  • Čitam prognozu

    02.01.2024 18:39
    8 stepeni ispod nule će biti već u ponedeljak.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet