Odličnim udarcem u 117. minutu finala u Johanesburgu Andreas Inijesta doneo je „crvenoj furiji“ prvu titulu šampiona sveta u njihovom prvom finalu. Bio je to njegov drugi pogodak za Španiju u Južnoj Africi, jer je mrežu zatresao i Čileu za trijumf od 2:1. Ovaj gol daleko je značajniji, sigurno i najvažniji u njegovoj karijeri.

Inijesta je do sada nosio samo dva dresa – Barselone i Španije. Protekla sezona za njega je bila jedna od najlošijih u karijeri, jer su ga povrede sklonile sa terena više meseci. Ipak, kad god je bio uz levu aut-liniju noseći broj osam na leđima, njegov klub je ređao pobede, pa se u njegovom odsustvu možda može tražiti izgovor za eliminaciju iz Lige šampiona. Naime, Inijesta je prethodne sezone „presudio“ Čelsiju u Londonu kada je njegov klub prošao u finale najeminentnijeg evropskog takmičenja koje su potom i osvojili. Na kraju se ispostavilo da je 2010. najznačajnija u njegovom životu, a za razliku od prethodnika koji su posle uspeha na šampionatima sveta dobijali milionske ugovore za prelazak u novi klub, očekuje se da će Inijesta ostati veran Barseloni do kraja karijere, ili makar do isteka aktuelnog ugovora koji mu važi do 2014.

Za „crvenu furiju“ debitovao je 2001. sa kojom je iste godine osvojio Evropski šampionat igrača do 16 godina. Popularni Duh, nadimak dobio zbog bledolikog izgleda nekarakterističnog za Špance, dve godine kasnije igrao je za svoju zemlju u osvajanju šampionata Starog kontinenta za igrače do 19 godina, kada je svrstan u najbolji tim turnira. U mladom timu „crvenih“ nekoliko puta je nosio kapitensku traku. U prvom timu našao se na Evropskom prvenstvu 2008. od kada je nezamenljiv u startnih 11.

Tokom dosadašnje karijere Inijesta je u svoju pobedničku vitrinu stavio mnogo trofeja. Četiri puta je osvajao šampionat Španije i jednom kup svoje zemlje. Pehar Lige šampiona podizao je dva puta, a po jednom Superkupa Evrope i Svetskog kupa za klubove. Najbolji igrač sredine terena Primere bio je 2009, a iste godine našao se i u UEFA timu sezone.

Andreas Inijesta rođen je 11. maja 1984. u Fuentebilji nedaleko od Albasetea. Sa 12 godina seli se u Barselonu da bi pohađao čuvenu Masi školu koju je završio i njegov reprezentativni saigrač Sesk Fabregas. U najvećem gradu Katalonije obukao je bordo-plavi dres kao defanzivni igrač sredine terena. Prošao je sve selekcije Barselone, a u prvom timu je debitovao 2002. od kada je jedan od najstandardnijih igrača kluba sa Nou Kampa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari