Svet

Njujork tajms: Izraelska vojska nije imala plan za masivne napade Hamasa

Izvor: Beta

Njujork tajms: Izraelska vojska nije imala plan za masivne napade Hamasa

Izvor: Beta/AP/Tsafrir Abayov

Izraelske odbrambene snage (IDF) nisu imale plan kako da odgovore na masivne napade Hamasa poput onih 7.oktobra, objavio je danas Njujork tajms.



O propustima izraelske vojske tog dana, kada je počeo rat Izraela i Hamasa, govorili su za američki list aktuelni i bivši zvaničnici.

"Nije bilo odbrambenog plana za iznenadni napad", rekao je Amir Avivi, bivši zamenik komandanta divizije Gaza.

"Vojska se ne priprema za stvari za koje misli da su nemoguće", dodao je bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Izraela Jakov Amidror.

U izveštaju Njujork tajmsa se navodi da vojska satima nije shvatala obim napada, te da je odgovarala polako i neefikasno, šaljući suviše male timove koji nisu bili dobro opremljeni da odgovore na masivan prekogranični upad uz podršku raketiranja iz Gaze.

Takođe se podseća na napad Hamasa na bazu divizije Gaza i ocenjuje da je bio ključan za uspeh "hamasovaca" jer su onesposobili jedinicu odgovornu za koordinaciju sve vojne aktivnosti u regionu.

Bez direktiva i naredbi mnoge jedinice su koristile aplikacije poput Vocapa (WhatsApp) i Telegrama da sakupe informacije o ciljevima i ljudima kojima je potrebna pomoć.

Očekuje se da će Izrael pokrenuti veliku istragu propusta koji su omogućili napade 7. oktobra.