Zašto Proglas pravi protest kod Terazijske česme? 1foto: Draško Gagović

Terazijska česma mesto je organizovanja demonstracija protiv ovdašnjih režima još od raspada stare Jugoslavije i početka ratova 1990. godine. Bunt protiv diktatora Slobodana Miloševića, koji je nazvan – Plišana revolucija, počeo je upravo na ovom mestu kao odgovor na njegovo izvođenje tenkova u centru Beograda na demonstrante.

Naime, nakon opozicionog mitinga 9. marta 1991. godine koji se završio nasiljem i hapšenjima demonstranata, 10. marta počinju studentski protesti koji će trajati naredna četiri dana, a centralno mesto bila je Terazijska česma.

U godinama koje slede, nemali broj demonstracija održavao se upravo na ovom mestu, a samo protiv režima Aleksandra Vučića, Terazijska česma bila je mesto okupljanja više desetina puta.

Reditelj Janko Baljak kaže za Danas da se „mnogo zla i krvi nakon toga izlilo na ulice ovog grada“.

– Kao društvo smo potpuno izgubili svaku empatiju u poslednje tri decenije dana mrmota u kome živimo – objašnjava on.

Baljak se priseća demonstracija 1991. godine, čiji je učesnik bio.

– Došao sam na Terazije još uvek ošamućen od suzavca koji su policajci ispalili 9. marta jer sam tog dana sa svojom super VHS kamerom bio u prvim redovima sukoba. To je moj prvi suzavac od mnogih koji ću popiti tokom više od tri decenije uličnih protesta – priča Janko Baljak.

Ogromna dobra energija se osećala na Terazijama, dodaje.

– Još uvek nisu počeli krvavi ratovi i živeli smo u uverenju da su demokratske promene moguće. Bilo je mnogo emocija tih dana, naročito kada je do studenata došla vest da su Vuk i Danica Drašković krvnički premlaćeni u zatvoru – priseća je Baljak.

Radio sam honorarno kao reditelj na televiziji Studio B, dodaje, i sećam se kada smo beležili trenutke upada tehničara koji su po naređenju tužilaštva došli da zapečate rad televizije.

– I tada se bitka vodila oko slobode medija iako smo svi znali da su ulozi u tim demonstracijama mnogo veći. Na Terazijama su se prodavala vanredna izdanja „Borbe“, jedino slobodno glasilo u to vreme i sećam se da je kadar u kome čitam te novine ogromnog formata sa svojom tadašnjom devojkom sutradan osvanuo kao spot za „Borbu“ – priča sagovornik Danasa.

Zašto Proglas pravi protest kod Terazijske česme? 2
foto FoNet/Aleksandar Levajković

I republički parlament je bez obzira na represiju Miloševićevog režima izgledao potpuno drugačije, kaže.

– Ti ljudi su na čelu sa SPS predsednikom skupštine Slobodanom Unkovićem smogli snage da dođu na Terazije. I svi poslanici vlasti i opozicije su zajedno prošetali i obratili se okupljenima. Danas tako nešto deluje nezamislivo. Bilo je mnogo više ideala i nadanja jer najkrvavije stvari u našim životima još uvek nisu otpočele – ističe Baljak.

Vlast je danas mnogo gora, smatra, daleko pokvarenija i potpuno je izučila sve zle veštine manipulacije, represije i prevare.

– Ako svi zajedno možemo da se resetujemo i vratimo u doba nevinosti i nade da je moguće živeti u slobodnom društvu, Terazije su idealno mesto za to, bar u dugom pamćenju uličnih boraca za demokratiju – zaključuje Janko Baljak.

Inicijatora Proglasa pozvali su u subotu, 30. decembra, građanke i građane na veliki protest kod Terazijske česme zbog izborne krađe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari