Život

Petak, 29.12.2023.

18:25

Kosti 17.000 ljudi u zbirkama muzeja i univerziteta

Nemački muzeji i univerziteti čuvaju posmrtne ostatke oko 17.000 ljudi, saopštio je u petak Kontaktni punkt za zbirke, a moguće je da se u zbirkama nalaze kosti i većeg broja davno umrlih ljudi.

Izvor: DPA

Default images
Foto: Profimedia

Punkt je ustanova koju su 2019. zajednički formirale savezne i pokrajinske vlasti, sa predstavnicima vodećih komunalnih udruženja, sa zadatkom da koordinira kulturnu zaoštavštinu Nemačke iz kolonijalnog konteksta.

Podatak se oslanja na anketu 33 institucije sa relevantnim zbirkama ljudskih ostataka u antropološkim, anatomskim, etnološkim, medicinsko-istorijskim ili paleontološkim kolekcijama.

Ostaci potiču sa svih kontinenata. Geografsko poreklo 46 odsto ljudiskih ostataka još nije moguće odrediti. Većina onih sa georgrafskim podacima, 71 odsto, potiče iz Afrike i Okeanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Upozoravam vas – nastaće kolaps"

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorava bankare i tehnološke rukovodice da korišćenje veštačke inteligencije (AI) u oblasti finansija pored nespornih koristi donosi i značane rizike, navodi se u pripremljenim komentarima.

17:44

5.6.2024.

1 d

Svet

Počelo je; Amerikanci prelaze reku

Južnokorejske i američke trupe započele su veliku vojnu vežbu prelaska reke, sa ciljem poboljšanja zajedničkih operativnih sposobnosti, saopštila je danas južnokorejska vojska.

8:01

5.6.2024.

1 d

Podeli: