Život i ljudi

0

Suplementi – prečica do zdravlja ili zabluda? Endokrinolog daje odgovor

Izvor: N1

Suplementi – prečica do zdravlja ili zabluda? Endokrinolog daje odgovor

Izvor: Pixabay

Sezona je respiratornih infekcija, sve je više obolelih od gripa, ali i koronavirusa i gotovo da ne postoji neko u našem okruženju ko nije bolestan.

 

U nameri da ublaže simptome prehlade i gripa ljudi posežu za suplementima, a nije retkost da u tome često preteruju.

Da li su suplementi prečica do zdravlja ili zabluda govorio je za N1 endokrinolog i specijalista interne medicine prof. dr Srđan Popović.

„Puno toga se ne zna, pogotovu o kombinovanim lekovima i kombinacijama vitamina i minerala, mi nemamo pravi odgovor šta se sve tu krije. Činjenica je da ima puno antioksidanasa jer mi starenjem vršimo oksidaciju celog organizma i zato su ti antiokisidansi u prvom borbenom redu. Čovek zaista ne zna šta od suplemenata da uzme, ali ja pošto sam u ulozi pacijenta i lekara znam šta je najbolje za dijabetes da se koristi“, kaže dr Popović.

On kaže da je za dijabetes vrlo efikasna alfa lipoinska kiselina.

Doktor dodaje da su suplemetni za dijabetes uglavnom prirodni, dok su ostali „čista hemija“.

Dalje, dr Popović kaže da veliki problem predstavlja naša ishrana, sokovi koji su puni šećera, zatim voće, navodi prmer jabuka koje se prskaju i po 17 puta.

„Uvek je bolje kupiti jabuku koja ima neku kvržicu ili ožiljak jer to može da ukaže na to da je manje tretirana, a one velike crvene bi trebalo zaobići, međutim ja prvi kada odem u prodavnicu ću da kupim onu veliku crvenu, ali pitanje je njene hranljivosti i efikasnosti“, kaže endokrinolog.

Endkrinolog kaže da hormonski preparati koji se koriste u medicini jesu lekovi međutim postoji tu dosta zloupotrebe.

„Sa hormonima moramo da budemo vrlo oprezni. Sadašnji trend je u ginekološkoj endokrinologiji da žene produže menstruaciju do 60 godine, a da muškarcu koji ulazi u andropauzu krene stečeni hipogonadizam koji može da se tretira adekvatnom testosteronskom terapijom“, objašnjava.

Kako suplementi mogu da nam ugroze zdravlje?

Kako doktor kaže mogu da se jave digestivni problemi ako uzimate deset suplemenata u isto vreme.

„Stari dobri vitamin C je zakon, neprevaziđen je. Ipak pre bih vitamin C potražio u voću nego u tabletama jer se vraćamo na tu priču o hemiji. Najbolji su limun, razni agrumi“, objašnjava doktor.

Šta je sa vitaminom B?

„Za B vitamin je najbolje da razmutite kvasac u vodi – tu dobijate čitav kompleks vitamina B. Ne znamo šta je u suplementu i hemija je“, objasnio je doktro zašto je bolje odlučiti se za prirodan izvor vitamina.

 

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR