Linkovi

Ruska raketa vjerovatno ušla u vazdušni prostor Poljske, NATO prati situaciju


Sastanak članova poljskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost (Foto: Dawid Zuchowicz / Agencja Wyborcza.pl via REUTERS)
Sastanak članova poljskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost (Foto: Dawid Zuchowicz / Agencja Wyborcza.pl via REUTERS)

Ruska raketa vjerovatno je u petak ušla u vazdušni prostor Poljske, članice NATO-a, rekao je komandant poljskih oružanih snaga nakon što je u ranim jutarnjim satima otkriven neidentifikovani leteći objekat dok je trajao žestoki ruski napad na Ukrajinu.

Genelar Mačej Kliž, operativni komandant oružanih snaga, rekao je da je objekat vjerovatno napustio vazdušni prostor nakon što je manje od tri minute letio iznad poljske teritorije, da bi ponovo ušao u Ukrajinu.

"Bio je praćen cijeli let iznad poljske teritorije. U ovom trenutku, moja pretpostavka je da je raketa napustila vazdušni prostor Poljske", rekao je general.

Sve ukazuje na to da je ruska raketa ušla u poljski vazdušni prostor. Pratili smo je radarima i napustila je vazdušni prostor. Imamo potvrdu za to na radarima i od naših saveznika" u NATO-u, rekao je načelnik Generalštaba poljske vojske, general Vjeslav Kukula.

Poljski šef diplomatije je zbog incidenta na razgovor pozvao ruskog otpravnika poslova Andreja Ordaša koji je posle razgovora naveo da mu nisu dati dokazi da je ruska raketa povrijedila poljski vazdušni prostor, prenosi novinska agencija RIA Novosti.

Rusija je napala Ukrajinu sa 158 dronova i raketa tokom noći. Ukrajinska vojska saopštila je da su mete bile ključna infrastruktura, industrija i vojni objekti.

U novembru prošle godine, zalutala ukrajinska raketa pogodila je poljsko selo Pševodovo, u incidentu koji je podstakao strahovanja da će se rat u Ukrajini preliti preko granica.

U aprilu, vojni objekat otkriven je u šumi blizu još jednog sela u Poljskoj. Kasnije je saopšteno da je riječ o ruskoj raketi.

Privatna TV stanica Republika prenijela je u petak da se za objektom traga blizu grada Hrubešov u južnoj Poljskoj. Rojters nije mogao da potvrdi tu informaciju.

"Dobili smo informacije da se objekat pojavio na radaru blizu Hrubešova. Nemamo potvrdu da je pao u našem regionu", naveo je na Eksu guverner regiona Lublin Kšištof Komorski.

Poljski zvaničnici saopštili su da hitne službe, među kojima su policija i vojni dobrovoljci, pretražuju područje, ali da nije poznato da li je objekat pao na poljsku teritoriju. Nema izvještaja o žrtvama.

General Kliž je naveo da ja raketa letjela 40 kilometara unutar poljske teritorije ali da nije preduzeta nikakva akcija.

Premijer Donald Tusk razgovarao je o incidentu sa vojnim komandantima i šefovima obavještajnih službi.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštio je da taj vojni savez prati situaciju i da ostaje na oprezu. Dodao je i da je o incidentu razgovarao sa poljskim predsjednikom Andžejom Dudom.

Iz Bijele kuće je saopšteno i da američki predsjednik Džo Bajden pomno prati izvještaje da je raketa ušla u poljski vazdušni prostor.

XS
SM
MD
LG