Rusija izvela najveći napad na Ukrajinu do sada, Kijev poziva Zapad da se udruže protiv Moskve: Nema prostora za pregovore (VIDEO/FOTO)

29.12.2023

13:45

0

Poginulo je 16 ljudi, dok je najmanje 97 povređeno

Rusija izvela najveći napad na Ukrajinu do sada, Kijev poziva Zapad da se udruže protiv Moskve: Nema prostora za pregovore (VIDEO/FOTO)
Copyright AP Photo/Artem Perfilov

Ruski raketni napad, koji se smatra jednim od najvećih od početka sukoba, jasno ukazuje na to da nema prostora za pregovore o primirju sa Moskvom, objavilo je ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova.

- Rusija ne razmatra alternative osim potpunog uništenja Ukrajine - naglašava se u saopštenju.

 

 

Ministarstvo je ponovno apelovalo na međunarodnu zajednicu da pruži podršku kako bi se sukob okončao, prenosi Unijan.

 

 

- Pozivamo međunarodnu zajednicu da udruži sve napore kako bi zaustavila ruski genocid nad ukrajinskim narodom. Nikakvi razgovori o "primirju", "privremenom odricanju od teritorija", "zamoru", "pregovorima" i drugim "ustupcima" neće zaustaviti rusku agresiju, dok Rusija ne razmotri druge opcije osim potpunog uništenja Ukrajine - stoji u saopštenju Ministarstva.

Jedini održiv način zaštite Ukrajinaca, prema rečima ministarstva, jeste obezbediti Kijevu sve neophodne vojne i finansijske resurse za odbranu.

 

 

- Ruski teror mora biti poražen, a Ukrajina mora pobediti - ističe se u saopštenju.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba ponovio je ovu poruku putem društvenih medija, gde je izrazio želju da ceo svet čuje zvuke eksplozija koje su danas odjeknule Ukrajinom.

 

 

- Naš jedini zajednički odgovor može i mora biti nastavak snažne i dugoročne vojne i finansijske pomoći Ukrajini. Samo veća vatrena moć može ućutkati ruski teror - dodao je Kuleba.

 

 

U toku noći i jutra, Rusija je izvršila napad na Ukrajinu koristeći 158 raketa i dronova, saopštio je komandant Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužnji. Ukrajinska protivvazdušna odbrana je uspela je da presretne 87 raketa i 27 dronova tipa Šahed.

 

 

Komandant ukrajinskog vazduhoplovstva Nikola Oleščuk napisao je na svom Telegram kanalu da je ovo bio najmasovniji vazdušni napad od početka ruskog napada na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

 

 

U masovnim ruskim raketnim napadima na više oblasti Ukrajine danas je, prema rečima glavnog ukrajinskog tužioca, život izgubilo najmanje 16 osoba, dok je 97 ljudi ranjeno. Generalni tužilac Andrij Kostin je na društvenim mrežama komentarisao da "Rusija nastavlja da napada civile", dodajući da je među ranjenima i dvoje dece. On je istakao da je došlo do značajnih oštećenja na stambenim zgradama, školama i bolnicama, te da je pokrenut krivični postupak zbog ratnih zločina.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike