Automobili

Četvrtak, 28.12.2023.

17:51

Omiljeni automobil Balkanaca: VW Golf slavi 50 godina postojanja

Kada je Volkswagen 1974. godina predstavio svog prvog Golfa, bila je to prava automobilska revolucija.

Izvor: B92

Default images
Foto: VW

Ovaj automobil bio je legitimni naslednik "bube", a sa pogonom na prednjim točkovima i novim konceptom, dizajn za koji je zaslužan čuveni Đorđeto Đuđaro stekao je kultni status.

Već do 1976. godine, prodato je milion primeraka, a do danas je kupcima isporučeno više od 37 miliona "komada", kako stoji u zvaničnom saopštenju brenda povodom jubileja. Ujedno, dakle, kada pogledamo brojke ovo je najuspešniji evropski automobil, i najprodavaniji VW svih vremena.

Golf je naročito na ovim prostorima stekao status ikone, pre svega zbog praktičnosti, kompaktnosti i izdržljivosti, a sledeće godine se proslavlja 50 godina od prvog modela.

Da bi ovo obeležio, VW će predstaviti Golf osme generacije. Svetska premijera je za svega nekoliko nedelja, a pretprodaja je zakazana za proleće 2024.

Sigurni smo da i vi imate bar neko iskustvo sa Golfom, bilo da je u pitanju pozitivno ili negativno. Napišite nam u koemntarima šta mislite o ovom legendarnom automobilu i šta ste sve sa njim preživeli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: