Sledeće godine počinju pripreme za izgradnju Srpskog kulturnog centra u Zagrebu

Naredne godine u Zagrebu će početi pripreme na stvaranju preduslova za izgradnju Srpskog kulturnog centra (SKC).
Ovaj centar će, kada bude završen, imati značajnu ulogu ne samo za grad Zagreb, nego i na državnom nivou, najavljeno je na Izveštajnoj sednici Glavne skupštine Srpskog kulturnog društva Prosvjeta na kojoj je ukazano i na uspehe ostvarene tokom ove godine.
Kako je saopšteno na sednici, vrlo skoro počinje rušenje baraka i garaža u dvorištu, a potom će biti uređeno zemljište koje bi do početka gradnje bilo stavljeno na upravu Porsvjeti, a istovremeno će se pripremati projektna dokumentacija, rekao je predsednik SKD Prosvjeta Mile Radović.
 
"Godina koja je na izmaku prošla je u znaku iskoraka u rešavanju problema s kojima se niz godina suočavala Prosvjeta. Konačno je rešen problema poseda dvorišta u Preradovićevoj ulici u Zagrebu, gde se nalazi zgrada Prosvjete koju smo najvećim delom renovirali i stavili u funkciju. Ostaje uređenje fasade s čime će se ubrzo krenuti", rekao je Radović na sednici održanoj pre dva dana.
 
Naredna godina je i u Prosvjeti izborna, a najpre će tokom godine biti održavani izbori za rukovodstva pododbora, a nakon toga i za samo Društvo.
"Izbori će tražiti dosta posla i priprema. Istovremeno treba raditi na pomlađivanju, kao i osmisliti nove projekte i programe. Prosvjeta u mnogim sredinama mora biti primer kako se organiziraju i provode aktivnosti", rekao je Radović.
 
Kako je 2024. u znaku jubilarnih 80 godina od osnivanja Prosvjete u Glini, bit će nužno formirati odbor za pripremu obeležavanja te godišnjice i definisati program.
 
SKD Prosveta u novu godinu ulazi s nekoliko novih pododbora. Do sada su osnovani u Benkovcu i Bjelovaru, data je saglasnost za formiranje pododbora u Varaždinu, a na sednici Glavnog odbora, održanoj pre sednice Skupštine, doneseta je odluka o formiranju pododbora u Požegi. Pododbor u Splitu je nedavno raspušten, a generalni sekretar Slobodan Živković ima zaduženje da ga formira u novom sastavu.
 
Što se tiče usvojenog Operativnog plana za 2024. naglasci su na unutrašnje jačanje same institucije i osnaživanje pododbora, kao i njihovo regionalno povezivanje u okviru koordinacija koje bi lakše mogle osmišljavati programe od regionalnog značaja i kvalitetnije realiziranje. Naglasci su na edukaciji postojećeg kadra i pojačanje u vidu zapošljavanja te definisanja i širenja finansijskih mogućnosti Prosvjete, nastavak i napredovanje u kulturnim aktivnostima, poboljšanje tehničke opremljenosti i odnosa s javnošću.
Težište rada biće i dalje na učešću u razvoju školske autonomije Srba u Hrvatskoj, kako kroz prisustvo i pomoć u realizaciji A modela u Istočnoj Slavoniji, tako i u uvođenju B i C modela u ostalim delovima Hrvatske, posebno u velikim gradovima, navodi se u operativnom planu, piše portal hrvatskog nedeljnika Novosti.
 
Ukazano je na nastavak projekata u okviru informativne i izdavačke delatnosti u svrhu produbljene obrade tema vezanih za istoriju i kulturu Srba u Hrvatskoj, kao i savremenih tema važnih za život i razvoj srpske zajednice. U okviru širenja mreža partnera, Prosvjeta planira nastavak aktivne saradnje sa SNV-om, ZVO-om, Privrednikom i Sportsko rekreacionim društvom Srba u Hrvatskoj.
 
Osim planova i programa rada za 2024. delegati su jednoglasno usvojili sve izveštaje za prethodni period, pa i izveštaj Nadzornog odbora.
  • k

    27.12.2023 17:52
    Lijepo.
    Bilo bi dobro da Vojvodina i R.Srpska (tačnije Banja Luka) u kojima postoji veliki broj hrvatske nacionalne manjine, među većinskim srpskim stanovništvom uradi nešto slično.

    Ipak su hrvatska i srpska kultura nerazdvojive jer govorimo isti jezik i vjekovima živimo jedni pored drugih.

  • milenko

    27.12.2023 04:39
    Poslednjih 30-ak god.
    Od srpskohrvatske- hrvatskosrpske kulture poslenjih 33god se može samo pobeći !!!
  • Zemlja čudesa

    26.12.2023 22:21
    Taj će morati da bude o čistog betona i čelika, nipošto bilo šta zapaljivo ugrađivati u objekat.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.