"Opozicija je potpuno podeljena, Vučić je Zapadu najprihvatljiviji": Hrvatski kriminolog o protestima u Beogradu 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Hrvatski kriminolog Željko Cvrtila gostovao je u Novom danu na zagrebačkoj N1, gde je komentarisao proteste protiv izbornih neregularnosti u Srbiji.

Posle sukoba u Beogradu u nedelju uveče, premijerka Srbije Ana Brnabić, bliska Vučićeva saveznica, zahvalila je ruskim bezbednosnim snagama što su podelile informacije koje ukazuju na zapadnu ruku u protestima opozicije, piše N1 Srbija.

Vučić je Zapadu najprihvatljiviji

„Pljunula je na svoje službe koje očigledno nemaju informacija, pa moraju da se oslone na ruske informacije u svojoj zemlji“, smatra Cvrtila.

„Mislim da je ona išla sa idejom da nekako privuče građane na svoju stranu, rekavši da je Rusija stala uz njih i sve ih upozorila“, rekao je on i dodao: „Ako imate takvu situaciju da službe reaguju i pregledaju da li je bilo krađe i da li se poštuje demokratija, onda ne ostavljate mnogo izbora drugoj strani. Građanima ne preostaje ništa drugo nego da izađu na proteste. Demokratije su idealna situacija za smenu vlasti hibridnim akcijama“.

Postavlja se pitanje koliko je zaista moguće da je Zapad kriv za orkestriranje protesta.

„Teško mi je da poverujem da bi u ovom trenutku neko išao da ruši Vučića. On je, čini mi se, Zapadu najprihvatljiviji. Njihova opozicija je potpuno razjedinjena i Zapad nema na koga da se osloni, osim ako nema neku informaciju da kada dođe na vlast namerava da promeni stvari u vezi sa Kosovom“, smatra kriminalista.

„Nemam previše argumenata u pravcu da bi to mogao da usmeri Zapad. Čini mi se da je ovo orkestrirana situacija, vlast je dozvolila demonstrantima da se što više približe institucijama, kako bi imovina bila dostupna demonstrantima i uključenim ljudima, a kako bi domaćoj javnosti prikazala sve nasilje opozicije i opravdavaju sve nasilne postupke policije“, dodao je on.

Mogu li protesti srušiti vladu?

„Protesti su rušili vlast. Srušili su i Miloševića. Ukrajina je primer promene sistema na ulici. Imali smo arapsko proleće i razne druge situacije, a pitanje je da li postoji interes i volja za promenom vlasti i šta se promenom dobija. Protesti mogu da traju sve dok su ljudi zainteresovani i dok imaju logistiku. Ovakvi protesti se teško održavaju, posebno radnim danima, i neće trajati večno, ali mogu da se otrgnu i potraju prilično dugo“, objasnio je Cvrtila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari