Capital.ba

“Džili” preuzima “Volvo”

12.07.2010. / 7:30

PEKING,  Kineska privatna auto-kompanija “Džili”, koja posluje u okviru holdinga “Džeđijang”, najavila je će okončati transakciju preuzimanja švedskog “Volva” u trećem tromjesečju ove godine, nakon što je Evropska komisija odobrila tu kupovinu početkom protekle sedmice. U saopštenju “Džilija” ističe se da će cijela transakcija biti završena do kraja septembra 2010. godine.
“Džili”, koji je preuzeo “Volvo” u martu od matične američke kompanije “Ford”, saopštio je da će uložiti 2,7 milijardi dolara u taj ugovor, u koji je uključena osnovna cijena od 1,8 milijardi dolara i plus 900 miliona dolara ulaganja za unapređivanje razvoja te robne marke.
U utorak su nadležni organi Evropske unije za borbu protiv monopola odobrili kineskom “Džiliju” da za 1,8 milijardi dolara preuzme “Volvo”, ponos švedske industrije, ocjenjujući da ta kupovina neće obezbijediti tržišnu poziciju nijednom od tih preduzeća na štetu rivalskih firmi.
Evropska komisija zaključila je da transakcija neće imati značajnije posljedice na konkurentnost u okviru EU i da “Volvu” neće biti potrebne subvencije iz fondova članica Unije. Evropska prodaja vozila privatne kineske kompanije “Džili” jeste veoma ograničena i neće uticati na rivalske kompanije, navedeno je u saopštenju EK.
“Džili” sada najveći dio proizvodnje automobila isporučuje kineskom tržištu, najvećem tržištu vozila na svijetu. Kina je prošle godine proizvela više od 13,5 miliona vozila, pretekavši prvi put SAD, gdje je izrađeno 10,2 miliona automobila. “Džilijevo” preuzimanje prestižne robne marke “Volvo”, kojim kineska firma obezbjeđuje pristup vrhunskoj tehnologiji, analitičari ocjenjuju kao nagovještaj proboja kineske auto-industrije na svjetsko tržište i prvi veliki iskorak u Evropi.
“Džili” je privatna kompanija koja postepeno razvija poslove prodaje vozila, motocikala i skutera, uz manju podršku Vlade, a da bi kupila “Volvo” udružila se s državnim investicionim fondom “Dačing”. “Džili” planira da gotovo udvostruči proizvodnju kompanije “Volvo”, zahvaljujući novoj fabrici u Pekingu, kako bi švedski proizvođač počeo poslovati s profitom od 2011. godine.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!