U Opovu Tokom 2023. godine održane 53 kreativne radionice za decu

OPOVO – U okviru Kreativnog kluba Opštinske narodne biblioteke Opovo ove godine su od februara do decembra održane 53 kreativne radionice za decu.

Na kraju godine, u opovačkoj biblioteci je održana izložba dečijih radova gde su svim učesnicima kreativnih radionica uručene diplome.

Direktorka kulturne ustanove Katarina Nikolić Ralić je pozdravila sve učesnike ovogodišnjih radionica, istakla njihov značaj za kulturnu edukaciju mladih i posebno se zahvalila Pokrajinskom sekratrijatu za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, koji je prepoznao kvalitet ovih programa i opredelio značajna sredstva za njihovu realizaciju.

Kreativni klub Opovo zvanično je započeo sa radom 5. marta 2022. godine. Osnivač je u cilju razvoja savremenog stvaralaštva kod mladih, kao jedan od mnogobrojnih aktivnosti koje Opštinska narodna biblioteka sprovodi u okviru delovanja u lokalnoj zajednici. Kreativni klub je učestvovao na manifestaciji „Dečija nedelja“, u saradnji sa osnovnim školama, kao i na manifestacijama koje promovišu kulturni turizam na teritoriji Opštine Opovo.

Na radionicama su se deca bavila različitim materijalima i tehnikama: crtanje olovkama, uglenom, bojicama, flomasterima, kredama, slikanje akrilnim bojama, akvarelom; na različitim podlogama, za štafelajom, na stolu ili patosu; štampanje u tehnici linoreza i pečatiranje raznim materijalima iz prirode ili reciklaže; rad sa glinom, jednostavni projekti od grnčarije do skulpture, prilagođeni dečijim rukama; upoznavanje sa teksturama, bojama i glazurama, gips i gipsani zavoji, skulptura i upotrebni predmeti, maske i odlivci od gipsa, vez na recikliranim podlogama i šivenje ručnim tehnikama, bojenje tkanina batik tehnikom, slike od eksera i konca na dasci i dr.

Kreativne radionice su vodile saradnice opovačke kulturne ustanove, Olga Reljić i Jovana Ugrinov.

Olga Reljić (1971) završila Fakultet primenjene umetnosti u Beogradu, odsek grafika knjige. Radila kao asistent na FLU, predmet: projektovanje oblika. U Nemačkoj je studirala u Halle-u (Nemačkoj), projekat: dizajn knjige. Pet godina je radila kao grafički dizajner, nakon čega je osnovala kretivni atelje i vodila radionice (Arttreff) u Kelnu više od deset godina: radionice grafike, crtanja, vajanja, ručni rad i zanatske radionice: šivenje, vez, batik i td.

Jovana Ugrinov (1989) master primenjeni umetnik, odsek keramika (Fakultet primenjenih umetnosi u Beogradu). Radila je kao pripravnik nastave likovne kulture i edukator na brojnim kreativnim radionicama za decu u okviru različitih projekata: Dani Afrike u Opovu (2018), Bundevom obojena jesen (2021) i dr.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.