1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Tagescajtung: Evropa je predugo tapšala Vučića po ramenu

21. decembar 2023.

Dugogodišnje tapšanje Vučića po ramenu doprinelo je tome što sve manje Srba veruje u Evropsku uniju, piše berlinski „Tagescajtung“ nakon izbora u Srbiji.

https://p.dw.com/p/4aQn5
Iscepani izborni plakati u Beogradu, par dana nakon izbora koji su održani 17. decembra
Iscepani izborni plakati u Beogradu, par dana nakon izbora koji su održani 17. decembraFoto: Darko Vojinovic/AP Photo/picture alliance

„Srbija je crna rupa parlamentarne demokratije i Meka za endemsku korupciju. Takvo stanje traje decenijama. Nije čudo što većina Srba više ne veruje u promene“, piše berlinski list Tagescajtung, o ishodu izbora u Srbiji.

U tom komentaru, beogradski dopisnik lista Andrej Ivanji piše o izbornoj prevari vlasti, ali prevashodno o tome kako je Vučić godinama dobijao podršku Zapada.

„Vučić, politički pitomac bivše kancelarke Merkel, na vlasti je skoro dvanaest godina. Merkel je, naivno i uprkos upozorenjima, verovala u njegovu dobru volju da Srbiju sasvim prilagodi evropskim standardima. I nije bila jedina“, piše list.

-pročitajte još: Nemačka štampa: Vučić će pustiti da se protesti izduvaju

List se osvrće i na delovanje Fondacije „Konrad Adenauer“ bliske nemačkim Demohrišćanima (CDU), navodeći da je ta fondacija „dala mnogo novca nemačkih poreskih obveznika kako bi stvorila salonske političare od bivših nacionalista, ratnih huškača i poštovalaca Ratka Mladića“.

Tagescajtung podseća i na svojevremeni napis u listu Frankfurter algemajne cajtung koji je Vučićevu regionalnu politiku uporedio s istočnom politikom Vilija Branta. Zbog takvog poređenja je, kako se ocenjuje, „pokoji građanin Srbije sigurno morao da se lupi po čelu“.

„Ni Nemačka ni EU ne mogu umesto srpske građanske opozicije da vojuju borbu za civilizovanu zemlju“, piše dalje autor. „Ali, to dugogodišnje tapšanje Vučića po ramenu pred kamerama doprinelo je tome što sve manje Srba veruje u EU.“

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Berlinu u junu 2014.
Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Berlinu u junu 2014.Foto: picture-alliance/dpa

Večita ohrabrenja iz Brisela nikako nisu na mestu

Na kraju, list se osvrće i na optužbe za izbornu prevaru, kupovinu glasova, uvoz birača… Navodi se da su i izborne komisije i pravosuđe čvrsto u rukama vlasti, te da će na sve ovo samo odmahnuti rukom.

„Do sada se Vučić izvukao sa svime što je radio, zašto ne bi i sa ovim? Kad neko stalno prolazi bez posledica, vremenom počinje da veruje da sebi može da dozvoli još više. To je ljudski i važi i za autokrate. A tek tanka linija deli autokratiju i diktaturu.“

„Večita ohrabrenja iz Brisela koja stalno naglašavaju ’evropsku perspektivu’ Srbije nikako nisu na mestu“, zaključuje se u berlinskom listu.

priredio: N. Rujević

Protesti u Beogradu: studenti preuzimaju inicijativu

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.