1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW
KonfliktiUkrajina

Ukrajina su potrebni vojnici – na redu su oni u inostranstvu

21. decembar 2023.

Ukrajinski gubici u ratu su veliki, mnogi borci su iscrpljeni. Vojska je potrebno više vojnika. Zelenski zna da se radi o „osetljivoj“ temi. Sada ministar obrane Umerov želi da vrati ljude koji su otišli u inostranstvo.

https://p.dw.com/p/4aQiU
Ukrajinski vojnici u regionu Harkova
Ukrajinski vojnici u regionu HarkovaFoto: Kostiantyn Liberov/AP/dpa/picture alliance

Ukrajinska vojska ostaje bez vojnika. U potrazi za onima koji bi mogli da budu pošati na front, novi ministar odbrane Rustem Umerov razmatra mogućnost regrutovanja ukrajinskih muškaraca koji žive u inostranstvu. Od Ukrajinaca koji imaju između 25 i 60 godina u Nemačkoj i drugim zemljama trebalo bi da se zahteva da se jave u regrutne centre oružanih snaga, rekao je Umerow u intervjuu za Bild, Velt TV i Politiko.

Ministar je, doduše, govorio o „pozivu“, ali jasno je stavio do znanja da će biti sankcija ako se neko ne odazove. Nije rekao šta to tačno znači. „Još uvek razgovaramo o tome šta će se dogoditi ako ne dođu dobrovoljno“, rekao je ministar.

Vojska: potrebno nam je još 500.000 vojnika

Ukrajinska vojska želi da mobiliše još 450.000 do 500.000 vojnika kako bi se suprotstavila ruskoj invaziji. Međutim, finansijski i politički okviri još nisu razjašnjeni. Predsednik Volodimir Zelenskij ocenio je da je mobilizacija „veoma osetljivo pitanje“.

Ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov
Ministar odbrane Ukrajine Rustem UmerovFoto: Andrii Nesterenko/REUTERS

Umerov je, pak, sa svoje strane naglasio da je pravednost važna. Regrutima bi ubuduće trebalo da bude unapred jasno kako će biti obučeni i opremljeni, gde i kada će služiti, kao kada će moći da se vrate kućama – ako prežive.

Bekstvo i mito

Hiljade ukrajinskih muškaraca pokušavaju da izbegnu služenje vojnog roka tako što beže u inostranstvo. Kontrole na granicama su stroge, službenici pretražuju automobile i vozove. Ponekad traže ljude i ispod vagona.

Dosta je slučajeva osoba koje su uhvaćene prilikom pokušaja ilegalnog prelaska granice, a poznati su i mnogi slučajevi u kojima vojni obveznici u centrima za regrutaciju podmićuju službenike kako bi izbegli vojnu službu.

za (ard)

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.