Posmatrač Evropskog parlamenta: Nigde nisam video nepravilnosti na izborima kao u Srbiji

Poslanik Socijalista i demokrata Andreas Šider kaže da nigde do sada nije video nepravilnosti kakve je video na izborima u Srbiji i zatražio ponavljanje izbora u Beogradu.

"Posmatrao sam mnoge izbore, ali protekli u Srbiji su bili daleko od bilo kakvih evropskih standarda", izjavio je za N1 Šider, koji je bio i član misije Evropskog parlamenta koja je posmatrala izbore u Srbiji.

On smatra da bi bilo neophodno sprovesti međunarodnu istragu, ili bar ponoviti izbore u Beogradu, ali pod novim uslovima. 

Dodao je, međutim, da je u Srbiji veliki problem sprovesti nezavisnu i otvorenu istragu jer je podela u društvu duboka, a pravosudni sitem i državni mediji nisu dovoljno nezavisni.
 
Šider je u emisiji N1 Studio Live rekao da je izborni dan u Srbiji bio vrlo specifičan i da su strani posmatrači već od predizborne misije bili informisani da uslovi nisu ravnopravni, da su predsednik Aleksandar Vučić i njegova Srpska napredna stranka nesrazmerno zastupljeni u državnim medijima, dok je opozicija imala ograničen pristup, kao i da su se ljudi na izbore dovozili spolja.
On je izrazio uverenje da bi barem na izborima u Beogradu rezultat bio drugačiji da su izbori bili bolje organizovani i da je bilo manje varanja.
 
"Pre svega da budem jasan, ovo nije u skladu sa evropskim standardima, ovo je daleko od bilo kakvih standarda. Posmatrao sam mnoge izbore, ovi su daleko od standarda na koje smo navikli. Oni koji imaju moć i kontrolu nad ovim izborima loše rade i ne rade u interesu svoje zemlje", ocenio je on.
 
Podsetio je i da su Evropska komisija, Evropski savet i Evropski parlament vrlo kritični prema izbornom procesu u Srbiji, a to, kako je upozorio, ima negativan uticaj na pregovore o članstvu u EU.
 
Šider je rekao i kako je istina da su zvaničnici EU u prethodnom periodu bili isuviše blagonakloni prema vlastima u Srbiji, odnosno da su komesar za proširenje i pojedini drugi evropski funkcioneri bili "premekani".
 
"Ne u smislu da nisu kažnjavali Srbiju i srpski narod, nego kada su govorili o vladavini prava, slobodi medija. Trebalo bi da budu oštriji", smatra on.
 
EU bi, prema njegovim rečima, morala da bude vrlo jasna i oštra kada sa srpskim zvaničnicima razgovara o vladavini prava, nezavisnom pravosuđu, slobodi medija, i funkcionalnim i poštenim izborima, jer "evropski standardi nisu na prodaju".
 
"Sve to u Srbiji nije dobro i treba da kažemo da moramo da budemo oštri, da ne prihvatamo ono što se dešava. Duboko smo zabrinuti, i mora doći do promene stava i ponašanja", rekao je Šider.
 
Grupa Socijalisti i demokrate (S&D) u Evropskom parlamentu (EP) saopštila je u ponedeljak da verodostojni izveštaji o izbornim prevarama u Srbiji izazivaju ozbiljnu zabrinutost i pozvala na nezavisnu istragu svih prijavljenih nepravilnosti.
 
U saopštenju objavljenom na njenom sajtu, grupa Socijalisti i demokrate navodi i da "izražava punu podršku ljudima u Srbiji koji traže pravdu, demokratiju i evropsku budućnost".
  • hahah

    21.12.2023 08:17
    Recite mu da ode u SAD jer tamo ako ti se kandidat ne sviđa ili je suprotne opcije od vladajuće ti mu lepo zabraniš da se kandiduje. To je bre demokratija, a ne ko ovde, kandiduje se svakakva budala.
  • Bosanac

    20.12.2023 21:33
    Ovaj nije vidio Srbiju ni na karti a kamoli da je pratio izbore.Mozda mu je dido bio za vrijeme rata ali se nije vratio kuci pa unuk dobio sansu da se sveti
  • Super

    20.12.2023 20:04
    @Julija
    Po odsustvu pravnog sistema, manipulacijama i kradji budžeta, zaštiti kriminalaca, korumpiranoj policiji, prevarama i kako se vozi - Srbija jeste banana država, ali bez banana

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Ko može u "Kobre" i specijalce?

Konkurs za prijem u specijalne jedinice Vojske Srbije – 72. brigadu za specijalne operacije i Odred vojne policije specijalne namene "Kobre" otvoren je do 31. jula.