BiH

Dodik i Lukić danas u Sudu BiH,odbrana ne otkriva karte za dalji postupak

Dodik i Lukić danas u Sudu BiH,odbrana ne otkriva karte za dalji postupak
Foto: Nedžad Uglješa | Dodik i Lukić danas u Sudu BiH,odbrana ne otrkiva karte za dalji postupak

SARAJEVO - Pred Sudom BiH danas bi trebao biti održano ročište u postupku koji se vodi protiv Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske i Miloša Lukića, v.d direktora Službenog glasnika Republike Srpske po tužbi za nepoštovanje odluka visokog predstavnika.

Goran Bubić, advokat Dodika, kratko nam je rekao da u ovom trenutku ne može reći kako će se postupak odvijati, i da će odbrana imati svoje prijedloge koje ne može da otkriva.

Inače, odbrana Dodika i Lukića još ranije zatražila je da suđenje bude premješteno u Banjaluku i to iz razloga što sumnjaju u nepristrasnost Suda BiH ali i zbog troškova postupka jer će praktično svi svjedoci biti iz Banjaluke, isto kao što su i optuženi. Međutim, Sud BiH odbio je taj prijedlog, a nakon žalbe to je uradilo i Apelaciono odjeljenje Suda BiH.

Kada je riječ o samoj optužnici, Dodik i Lukić polovinom oktobra na prvom ročištu su rekli da ne razumiju optužnicu, što je Sud BiH ocijenio kao da su se izjasnili da nisu krivi. Drugo ročište je odgođeno, jer je odbrana taj dan dobila odluku Suda BiH da se ne prihvata njihov zahtjev za suđenje budu premješteno u Banjaluku, uz obrazloženje da imaju pravo žalbe na tu odluku u roku od tri dana. Odmah na početku drugog ročišta, odbrana je rekla da će se žaliti i da iz tog razloga traži odgađanje postupka što je Sud BiH prihvatio, a nakon odluke Apelacionog odjeljenja zakazao suđenje za danas.

Tim odbrane, a i sam Dodik kao i brojni zvaničnici Republike Srpske u nekoliko navrata isticali su da brzina kojom se zakazuje suđenje govori o tome da je cilj da se predsjednik i v.d direktora Službenog glasnika što prije osude.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije