19. decembar  2023. 15.52  →  21.58 | Izvor: Tanjug

Završen protest koalicije Srbija protiv nasilja ispred RIK

BEOGRAD -

Pristalice koalicije "Srbija protiv nasilja" (SPN) završile su večeras protestni skup koji je ponovo održan ispred zgrade Republičke izborne komisije (RIK) u Beogradu.

Skup je u početku bio bez incidenata, ali su okupljeni pred kraj bacili nekoliko desetina jaja na zgradu RIK-a.

protest,, spn,, rik

Tokom protesta, učesnicima su se obratili predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" i organizacije "Proglas".

Demonstranti su duvali u pištaljke i nosili transparente, a u jednom momentu su i zapalili baklju.

Jedan od predstavnika koalicije Radomir Lazović rekao je da su se okupili da bi podržali kolege Mariniku Tepić i Miroslava Aleksića u štrajku glađu i istakao da je potrebno da se poštuje izborna volja građana i da se ponove izbori, najmanje, kako je naveo, u Beogradu.

Skupu ispred zgrade RIK-a prisustvovali su, između ostalih, predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" Borko Stefanović, Pavle Grbović, Marinika Tepić, Miroslav Aleksić, Radomir Lazović, Janko Veselinović, Đorđe Miketić, kao i predstavnici organizacije "Proglas", među kojima su bili Dragan Bjelogrlić, Svetlana Bojković, Miodrag Majić i Ivanka Popović.

Protest koalicije "Srbija protiv nasilja", koja je nezadovoljna izbornim rezultatima u Beogradu, održan je i u ponedeljak kada su njeni predstavnici ušli su u prostorije RIK-a gde su predali zahteve i prigovore na izborni proces.

Miroslav Aleksić i Marinika Tepić tada su počeli štrajk glađu koji će, kako su rekli, trajati dok se ne ponište beogradski izbori.

Sinoćni protest pratili su brojni incidenti, a saobraćaj u Ulici kralja Milana bio je blokiran više sati.

Okupljeni su i tada na ulaz u Skupštinu bacali jaja, plastične flaše i druge predmete.

Jedna grupa mladića pokušala je na silu da probije zaštitnu ogradu koja je postavljena ispred pristorija RIK-a, a došlo je i do koškanja među okupljenima.

Okupljeni su pokušali da blokiraju održavanje sednice RIK-a, koja je ipak uspela da se održi.

Ispred RIK-a sinoć je napadnut i direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević, dok je pokušavao da napusti zgradu.

Predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" nastavljaju štrajk

Predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" koji su noć proveli u zgradi Skupštine Srbije u Ulici kralja Milana ranije danas su ispred zgrade izjavili da će nastaviti štrajk glađu do poništenja izbora u Beogradu.

Naveli su da će Gradskoj izbornoj komisiji podneti jedan prigovor u kojem će biti svi dokazi o izbornim nepravilnostima koje imaju, a Republičkoj izbornoj komisiji podneti prigovore o nepravilnostima na parlamentarnim izborima.

Tačan broj prigovora, kako kažu, još nije poznat, jer će ih formirati na osnovu primedbi iz zapisnika sa biračkih mesta i da rok za prigovore od 72 sata još traje.

Oni su zatražili i to da ih Radio televizija Srbije uključi u večerašnji centralni dnevnik.

Kandidat za gradonačelnika Vladimir Obradović rekao je da se protestom u Beogradu brani izborna volja građana u svakom mestu i na lokalnim izborima naredne godine.

Tagovi
Srodne vesti