čajFoto: Jamie Grill / Tetra Images / Profimedia

 

Iako to mnogi ne znaju, postoji ispravan i tačan način pripreme čaja. Šta god voleli da dodate u njega – mleko, med, limun ili cimet, morate da znate kako da ga pripremite.

Profesionalni degustator hrane i pića Martin Isark rekao je da nikada ne bi trebalo da koristite proključalu vodu kada pripremate čaj, piše The Sun.

„Vreme je da zaboravimo taj mit. Veoma vruća voda ubija ukuse čaja i u stvari ostaje suv ukus, uglavnom taninski“, dodao je Isark.

On je objasnio da voda treba da bude najviše 80°C kako bi se osetili svi ukusi čaja.

„U kući gde ima čaja ima i nade“, samo je jedan od brojnih hvalospeva napisanih o ovom lekovitom aromatičnom napitku. I to bez preterivanja, jer dobro odabran čaj leči duh, um i telo.

Biljni čajevi su bogati mnogim aktivnim lekovitim supstancama kao što su alkaloidi, glikozidi, gorke materije, tanini… Treba ih pažljivo kombinovati, a pri kupovini je bolje izabrati one koji su iz organskog uzgoja jer nisu tretirani razni pesticidi, herbicidi i veštačka đubriva.

Kada izaberete kvalitetan proizvod, vreme je da kuvate i uživate u toploj šoljici čaja koja vam može promeniti dan – ali, ne zaboravite ispravan način kuvanaj čaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari