Društvo

Prosvjetari i službenici štrajkom traže veću platu, policija odustala od protesta

Prosvjetari i službenici štrajkom traže veću platu, policija odustala od protesta
Foto: Fena | Prosvjetari i službenici štrajkuju i traže veću platu, policija odustala od protesta

MOSTAR - Više stotina budžetskih korisnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK), prosvjetari i državni službenici i namještenici, danas su održali dvosatni štrajk upozorenja i protestnu šetnju u Mostaru, jer se, kako su naveli, Vlada HNK oglušila na njihove zahtjeve za povećanje osnovice plate za 15 odsto za 2024. godinu.

Predstavnik Sindikata srednjih škola HNK Josip Milić rekao je da na posljednjem sastanku s Vladom HNK protekle sedmice nije postignut pomak, te da ih Vlada HNK obmanjuje i tvrdi da novca nema, dok su pokazatelji drugačiji.

"Svako živ zna da novca ima i da je budžet 370 miliona KM, a oni nas uvjeravaju da je novca manje nego prošle godine i da će dogodine biti još manje. Mi tražimo samo mrvice i nemamo drugog načina već da nastavimo našu borbu, samo što će od sada to biti radikalnije", rekao je Milić, prenosi Srna.

Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja u HNK Edina Čomić navela je da je na jednom transparentu ispisano "tražimo hrabriju Vladu".

"Tražimo od njih da budu hrabri i ako u ovom trenutku nema za nas novca da ga preusmjere, jer mi znamo da ga negdje ima. Tražili smo da most kojim bi mogli premostiti naše zahtjeve bude odluka federalne vlade o isplati jednokratne novčane pomoći, odnosno, da već od januarske plate ide dodatak na platu od iznosa koji će biti jednak za sve. To bi nas zadovoljilo, a ostalo bi rješavali u hodu", rekla je Čomićeva.

Predstavnik Nezavisnog sindikata državnih službenika i namještenika u HNK Dalibor Alilović rekao je da učesnici protesta ostaju pri svojim zahtjevima.

"Nama stalno govore da će prihodi padati, a sve statistike koje dobijemo govore suprotno. Postoji prostor za povećanje od 15 odsto, a to je pitanje, bukvalno, preživljavanja", naveo je Alilović.

Protestna šetnja je krenula od Kantarevca i Gradske vijećnice preko Bulevara i trga Rondo do zgrade Vlade HNK, zbog čega je bio obustavljen saobraćaj.

Od protesta su odustali u Sindikatu policije HNK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije