17. decembar  2023. 20.52  →  21.29 | Izvor: Tanjug

Dimitrijević: Izborni dan prošao regularnije nego bilo koji drugi izborni proces

BEOGRAD -

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević izjavio je večeras da je izborni dan prošao sa mnogo više regularnosti nego bilo koji drugi izborni proces.

Dimitrijević je na sedmoj konferenciji RIK-a za medije, rekao da su se tokom celog izbornog dana masovno pojavljivali navodi na društvnim mrežama koje je RIK pratio i apelovao na državne organe da odmah reaguju.

dimitrijević,, rik,,

"Sve te navode pratimo i apelujemo na nadležne državne organe da odmah reaguju. Mi nismo ni mogli da utvrdimo nepravilnosti, mogli smo da apelujemo na sve ono što su mediji navodili na ovaj ili onaj način, da preko lokalnih izbornih komisija pokušamo da dođemo do određenih podataka. Mnoge od tih stvari, što sam isticao na komisiji, nisu bile istinite", rekao je Dimitrijević.

Istakao je da su nadležni državni organi promptno preduzimali sve iz svojih nadležnosti. Zahvalio im je na tome i istakao da pre svega misli MUP i nadležno tužilaštvo.

 Izborni rezultati moći će uživo da se prate

Dimitrijević je rekao  večeras da će se prvo otvarati glasačke kutije i prebrojavati glasovi za parlamentarne izbore, a zatim za pokrajinske i lokalne izbore.

On je na konferenciji za novinare rekao je da će večeras nakon unosa prvog zapisnika o radu biračkog odbora u sedištu opštine ili grada istovremeno na ekranima u holu i na veb prezentaciji RIK-a moći uživo da se prate rezultati parlamentarnih izbora.

Dimitrijević je rekao da to znači da će se u realnom vremenu prikazivati podaci o broju glasova po izbornim listama, kao i podaci o trenutnom procentu obrađenih biračkih mesta i biračkog tela i to zbirno za celu Srbiju, ali i po svakom biračkom mestu posebno, što će biti prikazano prvi put na ovim izborima.

"Ovi rezultati će se osvežavati na svakih pet minuta. Svi ovi podaci će se prikazivati za teritoriju Srbije i za pet regiona - region Vojvodine, Šumadije i zapadne Srbije, južne i istočne Srbije, beogradski region i region Kosova i Metohije", rekao je Dimitrijević.

Napomenuo je da će na veb prezentaciji RIK-a biti moguće praćenje rezultata pokrajinskih izbora na isti način kao i parlamentarnih.

"Obrada rezultata izbora, izuzev iz inostranstva od donošenja novog zakona ne obavlja se ovde u sedištu RIK-a, izuzetak su rezultati sa biračkih mesta u inostranstvu.

Obaveza RIK-a, je da sutra, nešto posle 20 časova, održi posebnu sednicu na kojoj će utvrditi preliminarne rezultate izbora za sva biračka mesta, koja budu obrađena u roku od 24 časa od zatvaranja biračkih mesta", rekao je Dimitrijević.

On je naveo da su sva biračka mesta u Srbiji zatvorena u 20.00 sati, osim onih na kojima je početak glasanja bio sa zakašnjenjem ili u toku dana došlo do prekida glasanja u trajanju dužem od jedan sat.

Takođe, nisu zatvorena ona biračka mesta na kojima je, kako je zakonom definisano, u 20.00 sati zatečeno još birača, a koji nisu pristupili glasanju.

Objašnjavajući proceduru nakon zatvaranja biračkih mesta, Dimitrijević je rekao da pored izbora za narodne poslanike Narodne skupštine Srbije, za koje se glasalo na svih 8.273 biračka mesta, na većini biračkih mesta se glasalo ili na pokrajinskim izborima za poslanike Skupštine Vojvodine ili na lokalnim izborima za odbornike skupština, opština i gradova.

"To dodatno rad biračkih odbora čini složenim, jer na ovim biračkim mestima imaju obavezu prvo da otvore glasačku kutiju za parlamentarne izbore, pa tek pošto utvrde rezultate glasanja na parlamentarnim izborima mogu da pređu na utvrđivanje rezultata glasanja na pokrajinskim ili lokalnim izborima", rekao je Dimitrijević i dodao da rezultate glasanja utvrđuje ceo birački odbor, stalni i prošireni sastav, što znači predstavnici i vlasti i opozicije.

"Nakon unosa svih rezultata i drugih zakonom propisanih podataka u zapisnik o radu biračkog odbora, zapisnik potpisuju svi članovi ili zamenici članova biračkog odbora. Svaki član biračkog odbora ima pravo da u zapisnik priloži sve svoje primedbe na postupak glasanja na biračkom mestu, što se konstatuje i u samom zapisniku. Pošto završe posao na utvrđivanju rezultata glasanja, predsednici biračkog odbora kreću ka središtu opštine ili grada gde sav izborni materijal treba da predaju lokalnoj opštinskoj odnosno gradskoj izbornoj komisiji", objasnio je Dimtirijević.

Izborni materijal pored predsednika, dodao je, imaju pravo da predaju svi članovi biračkog odbora i da prisustvuju predaji materijala.

"Prilikom primopredaje, dostavljeni original i primerak zapisnika o radu biračkog odbora se odmah uzima, skenira i objavljuje na veb prezentaciji RIK-a. Uz zapisnik se obavezno skeniraju i prilozi sa eventualnim primedbama člana biračkog odbora. Nakon toga vrši se kontrola logičko-računske ispravnosti upisanih rezultata, uz obavezno prisustvo člana biračkog odbora (BO), potpisuju je svi prisutni predstavnici BO i lokalne izborne komisije, kao i predstavnik Republičkog zavoda za statistiku koji unosi rezultate iz zapisnika. U bazu ukupnih rezultata izbora unose samo uredni rezultati iz originalnog primenjenog zapisnika", objasnio je Dimitrijević.

Republička izborna komisija će u roku 96 časova izneti konačne rezultate glasanja.

Na pitanje novinara kada će biti objavljen konačni podatak o ukupnoj izlaznosti birača na izborima, Dimitrijević je rekao da će oni biti objavljeni u isto vreme kada i preliminarni rezultati, odnosno najkasnije 24 sata od zatvaranja biračkih mesta.

Tagovi