Strani mediji o izborima u Srbiji: Pokušaj uzdrmanog Vučića da deljenjem novca obezbedi mandat

Vanredni parlamentarni izbori u Srbiji se tumače kao pokušaj Aleksandra Vučića i SNS da obezbede još jedan mandat, pošto su im masovna ubistva u maju poljuljala popularnost, navodi Rojters.
Strani mediji o izborima u Srbiji: Pokušaj uzdrmanog Vučića da deljenjem novca obezbedi mandat
Foto: 021.rs
Podseća se da je ubistvo 18 osoba, uključujući devet učenika osnovne škole, izazvalo ulične proteste koji su uzdrmali vlast Vučića i SNS, kao i da je nezadovoljstvo povećano visokom inflacijom. 
 
Opozicione partije i nevladine organizacije su optužile Vučića i SNS za podmićivanje birača, gušenje medijskih sloboda, nasilje nad protivnicima, korupciju, povezanost sa organizovanim kriminalom.
Današnji parlamentarni izbori su peti od 2012. godine, a istovremeno se održavaju i lokalni izbori u većem broju opština, Beogradu i za parlament u Vojvodini. 
 
U vesti AP se navodi da su današnjem glasanju prethodili izveštaji o značajnim nepravilnostima tokom predizborne kampanje i da se očekuje da će se glavno nadmetanje voditi između SNS i koalicije "Srbija protiv nasilja".   
Očekuje se da će "Srbija protiv nasilja" predstavljati najveći izazov za SNS na izborima za Skupštinu Beograda, gde bi pobeda opozicije ozbiljno narušila Vučićevu vlast u zemlji.
 
Najveće agencije za istraživanje javnog mnjenja su se uzdržale od objavljivanja predizbornih anketa, navodeći kao razlog strah glasača i polarizaciju unutar biračkog tela, konstatuje AP. 
 
Nemački državni radio Dojčlandfunk navodi da se Vučić snažno mešao u kampanju i da je "njegova vlada unapred masovno delila novac". I zbog tih predizbornih poklona očekuje se izvesna pobeda SNS, uprkos inflaciji i višemesečnim protestima.
 
"Vučić je iskoristio 10 godina na vlasti da učvrsti kontrolu nad Srbijom. Kritičare i proteste odbacuje kao stranu zaveru", ocenjuje radio Dojčlandfunk.
 
List Frankfurter Rundšau piše da je srpske građane ophrvala strašna inflacija, kojoj se Vučić suprotstavlja deljenjem predizbornog novca raznim grupama.
Uprkos Vučićevoj pomoći, ne može se isključiti pad rezultata SNS na nacionalnom nivou.
 
Međutim, promena vlasti je malo verovatna, između ostalog i jer će neke desničarske partije ostati ispod cenzusa, procenjuje frankfurtski list. 
  • MG

    17.12.2023 21:40
    Naravno da SNS pobeđuje. Mi smo prodane duše. Dajemo glas za smrdljivi parizer

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".