Nudili državu u zamenu za mir

E. RADOSAVLJEVIĆ

10. 07. 2010. u 13:31

Novosti otkrivaju - Šta pokazuju beleške Ratka Mladića: Ne smemo da nastavimo rat sa Hrvatima, jer nam je Evropa rekla da ćemo dobiti državu ako prekinemo

RATNE beleške najtraženijeg haškog begunca, generala Ratka Mladića, otkrivaju da je međunarodna zajednica 1992. godine, nudila državu bosanskim Srbima ukoliko prekinu da ratuju sa Hrvatima. To je na sastanku u Predsedništvu sa komandantima korpusa i članovima Generalštaba VRS 27. septembra 1992. godine rekao Momčilo Krajišnik, a zapisao Mladić u svom ratnom dnevniku.

“Ne smemo da nastavimo da ratujemo sa Hrvatima, jer nam je Evropa rekla da ćemo dobiti državu ako sada prekinemo.”

Pored imena tadašnjeg predsednika RS Radovana Karadžića, Mladić je zapisao:

“Vens je pitao da li možemo da postignemo primirje sa Hrvatima. Hrvati hoće nešto, ali u tajnosti. Pre dva dana naše vlade su imale sastanak u Pečuju...”

Na istom sastanku, prema Mladićevim beleškama, Momčilo Krajišnik je objasnio da Hrvati žele mir zato što su “uzeli mnogo muslimanskih teritorija”.

Nepunih mesec dana kasnije, 18. oktobra, Mladić je zapisao da ga je Tolimir izvestio da “Hrvati kod jezera Jajce zagovaraju ideju da zajedno zapucamo na muslimane”.

Početkom naredne godine, 4. januara, u Ženevi su se okupili predstavnici bosanskih Srba, muslimana, Hrvata i međunarodne zajednice - Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Mate Boban, Alija Izetbegović, Franjo Tuđman, Vens, Oven i drugi.

“Pošto je Boban tvrdio da hoće mir, Izetbegović je jasno rekao da muslimani ne prihvataju mapu”.

Principi su prihvatljivi, ali mapa nije. Spremni smo da potpišemo dokument, ali bez mape - rekao je Izetbegović, a zapisao Mladić. Prema rečima ratnog komandanta VRS, Oven je, odgovarajući Tuđmanu, rekao da niko ne može da računa da će imati državu u državi.

Pregovori su nastavljeni sa istim učesnicima i posle nekoliko dana, na istom mestu. Niko nije odustao od svojih prvobitnih ciljeva.

*****
MILOVANOVIĆ: OVO JE MLADIĆEV RUKOPIS
Nekadašnji prvi ratni saradnik generala ratka Mladića Manojlo Milovanović potvrdio je autentičnost takozvanih Mladićevih dnevnika, čiji sadržaj ovih dana objavljuju predstavnici Haškog tribunala.

Potvrdu da je ovo rukopis Ratka Mladića potpisao je 28. aprila ove godine Manojlo Milovanović. U kancelariji haškog tužioca, šest dana ranije, pregledao je 18 dokumenata kako bi identifikovao rukopis.

Izuzev sedam strana u dokumentu broj 18, koje sam zabeležio ... prepoznao sam sav rukopis u ovih 18 dokumenata kao rukopis generala Ratka Mladića - potvrdio je Milovanović u pismenoj potvrdi Haškom tribunalu, u koju su “Novosti” imale uvid. - Takođe sam prepoznao ovih 18 dokumenata kao fotokopije službene vojne beležnice, koje je general Ratko Mladić vodio za vreme rata. General Mladić je pisao u ovim beležnicama redovno o mom prisustvu.

- Viđao sam njegov rukopis praktično svakog dana koji smo proveli zajedno za vreme rata - objasnio je Milovanović. - Bio sam redovno prisutan na sastancima na kojima je general Mladić pisao u svoje beležnice. Njegova praksa je bila da zapisuje ono što su ostali učesnici govorili. Zapisao bi ime govornika i šta je on rekao. General Mladić je pedantno vodio beleške za vreme sastanaka.

Kako se vidi iz beležakai bivšeg Mladićevog bliskog saradnika, on je na svim sastancima uvek sedeo odmah sa njegove leve strane. Komandant bi mu na tim sastacima vrlo često pisao poruke na ceduljama o onome što je hteo da kaže ili što je tražio od Milovanovića da on kaže.

Nakon što bih pročitao papire, ja bih ih vratio Mladiću i njegov sekretar bi ih zadržao... General Mladić bi dva puta podvukao važne delove ili govornike, a nekada i stavio zvezdicu pored teksta.


*****
BRAMERC: NIJE NORMALNO DA JE HEROJ

HAG - Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je da je hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića “neophodno za kredibilitet Evropske unije” i da “bez pravosudnog rada nema pomirenja i stabilnosti na Balkanu”.

Bramerc je u intervjuu za “Velt” rekao da političarima koji mu govore da je rat u BiH bio pre 15 godina, da je stabilnost Balkana važna i da treba gledati u budućnost, odgovara tako što im kaže da treba razgovarati sa onima koji su preživeli masakr u Srebrenici.

- Za te žrtve to nije nešto od juče. To je svaki dan - rekao je Bramerc i izrazio zabrinutost što je u “Srbiji oko 65 odsto populacije protiv Mladićevog hapšenja”.

- Nije normalno da oni koji se smatraju odgovornim za najozbiljnije zločine na evropskom tlu posle Drugog svetskog rata budu u jednom delu stanovništva viđeni kao heroji - dodao je Bramerc.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

filipo

10.07.2010. 23:14

Gospodine Bramerc, ne mozete da zamislite koliko tek nije normalno posmatrati stvari povrsno, sto u nasim ocima jos kako dovodi u pitanje ne samo kredibilitet Unije nego i sire. I smatram da onih 65% i nije neka cifra. Mora da su vas slagali.

situlacija

11.07.2010. 05:03

Svasta ima u tim beleskama. To su epizode iz 1992. U zadnjoj epizodi Mladic zaborzvlja oruzje u svojoj kuci i odlazi. Na zahtev Haskog rtibunala srpski specijalci sa maskirkama upadaju u njegovu kucu u vreme rucka i oduzimaju sledeci Ratkov ratni dnevnik u kome on detaljno opisuje kako sprema zeciji paprikas u bekstvu! U ovoj epizodi sastaju se Mladic i princeza Eleonora od Sremcice.Hoce biti, nece biti??? Morace opet da upadnu u Ratkovu kucu po nove beleske. Publika trazi!

englez

11.07.2010. 09:34

A nije normalno, jeli? A nromalno je da se Ante Pavelic slavi ko heroj, to je normalno, sve sto je bilo prije treba zaboravti, istorija se treba gledati od perioda koji vama odgovara, e pa nece moci bas tako.

Mitolog

11.07.2010. 14:49

E j..... po ovome ispade da je Mladic bio stenograf.Nista drugo nije radio nego samo trco od sastanka do sastanka kako bi zapisivao izjave raznih balkanskih bolesnika.Kad lazete,barem se dogovorite kako ce te lagati.Ni ja vam nemogu verovati a kako ce tek drugi nesrbi.

Dragan

11.07.2010. 15:45

Pa normalno da Bramercu nije normalno da je covek heroj. Ni nama nije normalno da je sve prebaceno na ledja Srpskog naroda i da su SAMO muslimani zrtve....On je heroj otpora prema Zapadu i NATO-u, e tome se ceo deo sveta koji zna bar malo od istine i stradanja Srpskog naroda, divi. Ulazio sam u kancelarije stranih drzavljana, postenih ljudi, koji su dosta pomogli Srpski narod i oni imaju okacene slike Ratka Mladica na zidu....... neverovatno ali istinito,,,

Leti,leti, kao Albatros

12.07.2010. 15:27

@Dragan - "Ulazio sam u kancelarije stranih drzavljana, postenih ljudi, koji su dosta pomogli Srpski narod i oni imaju okacene slike Ratka Mladica na zidu....... neverovatno ali istinito,,,"I sta je bilo kad si se probudio ????

filipo

12.07.2010. 22:33

@Dragan - Zasto nebi bilo istina? I ja sam sretao strance koji su slusali nasu narodnu muziku, cak i jednog katolika koji se krstio sa tri prsta ili koji su razumeli dogadjanja kod nas bolje od dosta nasih. Ljude koji koriste svoj mozak i znaju da citaju izmedju redova i ne uzimaju sve zdravo za gotovo sto Ljovisna kaze.

Radomir

12.07.2010. 17:43

Ma kakav dnevnik to Ratko nikada nije vodio.Kada su se uverili Nazalost da nije vise medju zivima, onda su izmislili taj dnevnik i pisali u njemu sto im je odgovaralo jer Ratko nemoze sada to deemantovati i uhvatiti ih u lazi.Pa on i da je pisao dnevnik sigurno bi ga ponijo sa sobom ili unistio nebi dozvolio da padne njima u ruke.Haski tribunal ce se time zabavljati jedno deset godina a trazice Ratka jos jedno pedeset godina.Ne varaju oni nas no one koji ih placaju a imaju dobre plate.

Bane

13.07.2010. 16:49

Kako je ovom Bramercu normalno da je 100% muslimana protiv izrucenja ratnog zločinca Ganića Srbiji ili da su svi hrvati uključujući i crkvu protiv kažanjavanja zločinca Glavaša.

ivan

13.07.2010. 21:31

kaze se heroj Mladic e sada dali je to tako ako je heroj sto je dozvolio da se srbija muci ovoliko zbog njega jednoga da deca ispastaju pod sankcijama sto se nije predao ili sto nije otisao pred americku ambasadu i ubio se pred njima da im ziv nepadne u ruke e sada manite price o heroju da je heroj nebi sve nas mucio nego je kukavica i pusta i porodicu da se pati radi njega a kamoli svoj narod

filipo

14.07.2010. 18:39

@ivan - Ju gospodine al' ste vi kratkovidi, a ni samopostovanje vam nije jaka strana.

Sindjelich

16.07.2010. 18:27

Gen.Ratko Mladic je heroj za Srbe, od neprijatelje branio je svoj narod, a sto ga Hag optuzuje za ratni zlocin to je druga stvar, jer snjim peru svoje krvave ruke okrvljane od srpski nevin narod.

mladen radovanovic

28.10.2010. 18:30

nije Ratko toliko heroj u Srbiji koliko u Spaniji, Francuskoj, Nemackoj, Holandiji, Britaniji. Kod upucenih ljudi on je castan i principijelan covek, kao i odlican profesionalac. Prijatno se iznenadim kada neko od mojih stranih prijatelja izgovori neku nasu rec kao "ziveli" a u poslednje vreme uz dizanje case i osmeh sledi zdravica: "Ratko Mladic"! Nesto mislim da se organizuju neki izbori u bilo kojoj evropskoj zemlji na kojima bi mogao da ucestvuje Mladic, pobedio bi ogromnom vecinom