Vesti

0

Građani zabrinuti zbog radova na privatnoj imovini: Gradi li se novi put ili baza kosovske policije?

Izvor: KoSSev

Građani zabrinuti zbog radova na privatnoj imovini: Gradi li se novi put ili baza kosovske policije?

Izvor: Unsplash / Gerold Hinzen

Između sela Vidomiriće i Banov Do u opštini Zvečan, na privatnoj imovini nepoznata građevinska firma ilegalno gradi put. Niko od vlasnika zemlje nije obavešten, a lider Srpske demokratije je u društvu meštana ovih sela rekao da oni strahuju „da li će im po dvorištu šetati naoružani specijalci“. Iz Kosovske policije regiona Sever za KoSSev kažu da se ne gradi baza za specijalne jedinice, već samo običan put kako bi ga koristili građani.

Lider Srpske demokratije, Aleksandar Arsenijević, obišao je danas potez imeđu sela Vidomiriće i Banov Do zajedno sa članovima ove stranke, piše KoSSev.

Razgovarao je sa meštanima, a potom i poručio da oni već danima gledaju kako se vrše radovi, odnosno „da se na njihovim imanjima i imanjima drugih meštana gradi put od Vidomirića do Banovog Dola“.

Kaže da navodno niko od njih nije obavešten o građevinskim radovima, niti da je od njih tražena saglasnost.

„Danas smo došli sa ovim domaćinima da vidimo da li je ovo još jedna u nizu otimačina privatne zemlje bez ikakve eksproprijacije, javne rasprave, transparentnosti ili bilo čega“, kazao je Arsenijević ispred kamere i u društvu meštana.

U ime svoje stranke, kao i meštana zatražio je hitnu obustavu radova i da se, kako je rekao, „prekine sa otimačinom zemlje“.

„Pored toga, upravo ovi domaćini ovde su u strahu – da li će im po dvorištu šetati naoružani specijalci i koja je svrha ovog puta, jer ga oni nisu tražili a i jasno se protive tome“, naglasio je Arsenijević.

Prema njegovim rečima, ovo kršenje prava na imovinu dodatno bi moglo da produbi krhko bezbednosno stanje na terenu, zbog čega zahtevaju od međunarodne zajednice da pod hitno reaguje i spreči dalju uzurpaciju privatne svojine.

KoSSev portal se u vezi sa ovim navodima obratio kosovskom ministarstvu prostornog planiranja i infrastrukture. Odgovor na upit koji su poslali putem mejla nije stigao do objavljivanja vesti.

Eljšani: Gradi se put, meštani mogu da se žale ukoliko su im povređena imovinska prava

Sa druge strane, zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Veton Eljšani, kazao je za KoSSev da se gradi običan put kako bi služio meštanima.

Naglašava da se neće graditi baza za specijalne jedinice Kosovske policije.

„Baza neće biti tu sigurno. Gradi se put kako bi ga ljudi koristili“, kazao je Eljšani, tvrdeći čak da je i ranije na istoj deonici postojao stari zemljani put, koji se sada sređuje.

Sa druge strane, tvrdi da nema saznanja o tome da li put prolazi kroz privatnu imovinu, gde će mu biti početak, a gde kraj.

Ipak, naglašava da meštani mogu da se obrate i podnesu žalbu ministarstvu infrastrukture koje je nadležno za realizaciju projekta, ukoliko su im povređena imovinska prava.

„Ukoliko je nešto u privatnom vlasništvu, oni mogu da traže nadoknadu“, poručio je.

Upitan o prisustvu policije tokom današnjeg izvođenja radova, Eljšani je kazao da su dobili informaciju o tome da neko navodno „pravi problem“, te da su službenici izašli na teren, ustanovili da se gradi put, pa potom otišli.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR