Dostupni linkovi

Završen Croatia summit


Ulazak Hrvatske u Europsku uniju općepoznata je činjenica, a posljednjih 500 metara kratak je, ali i zahtjevan put, izjavila je u subotu u Dubrovniku premijerka Jadranka Kosor zatvarajući 5. Croatia summit.

Na konferenciji za novinare na kraju dvodnevnog skupa koji je okupio nekoliko premijera iz Unije, regionalnih zemalja i visokih predstavnika brojnih međunarodnih organizacija, Kosor je kazala kako je summit bio važan i uspješan, i po razini sudionika i po sastancima s kolegama premijerima na marginama skupa.

"Poruka je da će Hrvatska snažno podupirati euroatlantske integracije naših susjeda, posebno kada postanemo članica Unije", istaknula je predsjednica hrvatske vlade i podsjetila da je Hrvatska to praktično pokazala predajući prijevod pravne stečevine EU-a susjednim zemljama.

Kosor je rekla da je od premijera iz zemalja članica EU-a - francuskog Francoisa Fillona, slovenskog Boruta Pahora, bugarskog Bojka Borisova i poljskog Donalda Tuska dobila bezrezervnu potporu za završetak pregovora krajem ove ili početkom iduće godine i procijenila da su izgledi za to odlični.

S kolegama iz zemalja regije - premijerima Albanije i Kosova Saliem Berishom i Hashimom Thaciem, bilo je riječi o jačanju gospodarske suradnje te je dogovoreno nekoliko konkretnih projekata koje će razrađivati ministri i stručnjaci, dodala je premijerka.
XS
SM
MD
LG