Četvrtak, 14.12.2023.

16:31

Sleteli su: Rešava se sudbina Esekiba

Lideri Gvajane i Venecuele sleteli su danas u Kingstaun, prestonicu ostrvske države Sent Vinsent i Grenadin u Centralnoj Americi.

Izvor: Tanjug

Sleteli su: Rešava se sudbina Esekiba
EPA-EFE/Miraflores Press Office HANDOUT ONLY

Oni su tu kako bi razgovarali o deeskalaciji dugogodišnjih teritorijalnih sporova, koji su nedavno eskalirali nakon što je na referendumu u Venecueli izglasano pripajanje oko dve trećine teritorije Gvajane Venecueli.

Na predlog regionalnih partnera, gvajanski predsednik Irfan Ali i predsednik Venecuele Nikolas Maduro dogovorili su se da se sastanu na međunarodnom aerodromu Argajl na istočnokaripskom ostrvu Sent Vinsent, a sastanku su prisustvovali i premijeri Barbadosa, Dominike i Trinidada i Tobaga, prenosi AP. Premijer Sent Vinsenta i Grenadina, Ralf Gonsalves, rekao je da očekuje i dodatne sastanke Madura i Alija.

Američka agencija navodi da današnji sastanak ima za cilj ublažavanje tenzija koje su se rasplamsale oko Esekiba, pograničnog regiona bogatog naftom i mineralima koji predstavlja veći deo teritorije Gvajane, i za koji Karakas tvrdi da pripada Venecueli.

Maduro je nakon referenduma u Venecueli 3. decembra naredio svojim državnim kompanijama da započnu istraživanja i eksploatišu naftu, gas i rude u Esekibu, nakon čega su obe strane stavile svoje vojske u pripravnost.

Venecuela tvrdi da je region Esekibo bio deo njene teritorije tokom španskog kolonijalnog perioda, kao i da je Ženevski sporazum iz 1966. između njihove zemlje, Britanije i Gvajane poništio granicu koju su 1899. povukli međunarodni arbitri.

Pročitajte još:

  • Novi rat na pomolu: Potpisane uredbe, poznati detalj


  • El Esekibo es nuestro“: Zašto Venecuela hoće deo Gvajane?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: