Potpisan ugovor za novi izgled Muzeja savremene umetnosti Vojvodine

VOJVODINA – Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević prisustvovala je danas u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine potpisivanju ugovora za izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju ovog objekta kulture, čiji je osnivač Pokrajinska vlada.

Ugovor su potpisali direktorka Muzeja Branislava Sekulić i direktor projektantske firme „DBA – Arhitekti“ iz Novog Sada Đorđe Bajilo.

Miloševićeva je izjavila da je danas veliki dan ne samo za ovu instituciju kulture, Novi Sad i Pokrajinu, već i za čitavu našu državu.

Ona je podsetila na to da je 2020. godine uložen 31 milion dinara u kompletnu rekonstrukciju suterenskog prostora u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, a da danas imamo i kompletno rekonstruisan i savremen plato.

Rekonstrukcija platoa finansirana je iz pokrajinskog budžeta sa 64,6 miliona dinara, a obuhvatila je radove na hidroizolaciji, postavljanje novog urbanog mobilijara i dekorativne spoljne rasvete, instaliranje sistema centralnog grejanja za otapanje leda, prekrivanje kompletnog prostora kamerama za video-nadzor, uređenje pristupne pešačke staze, te obezbeđivanje pristupa objektu osobama sa invaliditetom.

„Danas je potpisan ugovor, u vrednosti od 18,5 miliona dinara, sa projektantskom kućom koja će izraditi projektno-tehničku dokumentaciju za kompletnu rekonstrukciju gotovo tri hiljade kvadratnih metara objekta Muzeja“, rekla je Dragana Milošević.

Kako je Miloševićeva navela, ovim projektom će biti obuhvaćena kompletna građevinska, elektro-energetska i protivpožarna rekonstrukcija, kao i prilagođavanje savremenim muzeološkim standardima. Ona je dodala da je ovo utoliko značajnije,  jer je reč o prostoru namenjenom kulturnoj javnosti, ali i zaposlenima u toj ustanovi, i podsetila na činjenicu da u ovaj prostor nije ulagano više od pola veka.

Miloševićeva je ovom prilikom podsetila na to da je u proteklih nekoliko godina samo u ovu instituciju kulture uloženo 112 miliona dinara.

„U institucije kulture, čiji je osnivač Pokrajinska vlada, kao i u sve objekte kulture u gotovo svim lokalnim samoupravama severa Republike Srbije, od 2016. godine kada smo preuzeli rukovođenje pokrajinskom administracijom, do danas, uloženo je više od 11 milijardi dinara u njihovu rekonstrukciju, adaptaciju i obnovu“, naglasila je Dragana Milošević i dodala da je u štampanom izdanju predstavljena opsežna analiza rada resornog sekretarijata, akcentujući sva ključna ulaganja kako u kulturu, tako i u oblast javnog informisanja i verskih zajednica.

„Sve ovo je istorijski pokazatelj ulaganja u kulturu, vidljivi kulturni preporod i zaista je čast biti deo upravo ovog tima ljudi, koji kulturu vide kao našu budućnost“, naglasila je Miloševićeva.

Direktorka Muzeja savremene umetnosti Vojvodine Branislava Sekulić podsetila je na to da je objekat u kom se danas ta institucija nalazi izgrađen 1972. godine kao Muzej revolucije, sa sasvim drugačijim kulturno-istorijskim konceptom, te da je posle pola veka došlo vreme za njegovu kompletnu adaptaciju, saniranje i sređivanje.

Nakon izrade projektno-tehničke dokumentacije, kako je navela Sekulićeva, plan je da radovi počnu na proleće sledeće godine, čime će se pored novog izložbenog salona urediti i rešiti i problem depoa vrednih umetnina, ali i drugog neophodnog prostora.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.