14. decembar  2023. 09.33  | Izvor: Tanjug

Platforma Takmičari generacije za promociju učenika sa izuzetnim rezultatima

BEOGRAD -

Pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić izjavio je da je platforma "Takmičari generacije", koja je juče puštena u rad, namenjena promociji učenika koji pokazuju izuzetne rezultate na takmičenjima republičkog i međunarodnih nivoa.

"Platforma je izrađena u saradnji Ministrastva prosvete, Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i novacija i Ministarstva informisanja i telekomunikacija na inicijativu i pod pokroviteljstvom predsednice Vlade Srbije", rekao je Pašić za Tanjug.

takmicari, generacije

Ukazao je da će platforma predstavljati bazu podataka za dalju promociju učenika, njihovih rezultata i samih takmičenja, ali i obrazovnih politika koje su usmerene na to da učenici dostižu svoje maksimalne kapacitete i budu uspešni članovi društva.

Podsetio je da su juče dodeljena priznanja i nagrade za 112 učenika koji su u protekloj školskoj godini postigli izvanredne rezultate na republičkim i međunarodnim takmičenjima za osnovne škole.

"U prošloj školskoj 2022/2023. godini, na svim nivoima takmičenja i smotri za učenike osnovnih škola, od školskog do republičkog, učestvovalo je, kao i prethodnih godina, preko 60 posto učenika osnovnoškolskog uzrasta", naveo je Pašić.

Prema njegovim rečima, na republičkom nivou takmičenja u prošloj godini plasiralo se ukupno 1.374 učenika, što predstavlja oko 2,1 odsto generacije učenika koji su prošle godine bili osmi razred.

Organizovano je ukupno 32 takmičenja i ostvareno 4 učešća reprezentacije Srbije na međunarodnim takmičenjima.
"Od ovih 1.374 učenika, u skladu sa utvrđenim kriterijumima na osnovu postignutih rezultata, kao najbolji među najboljima, istakli su se takmičari generacije, njih 112, koji predstavljaju 0,2 posto najuspešnijih iz ove generacije od 65.000 učenika", istakao je Pašić.

Naveo je da je u toku prijavljivanje učenika koji završavaju osmi razred za izborni predmet koji će polagati kao treći test na završnom ispitu, a da đaci mogu da se prijave putem portala Moja srednja škola ili u svojim školama do 29. decembra.

"Do sada je 27.808 učenika iskazalo interesovanje iz kog predmeta će polagati treći test na završnom, 82 odsto prijava je bilo putem portala Moja srednja škola. Trenutno se najviše učenika opredelilo za test iz geografije 39,6 odsto, slede biologija za koju je interesovanje iskazalo 37 odsto prijavljenih učenika, zatim istorija 10 odsto, hemija 7,7 odsto i fizika 6 odsto prijavljenih učenika, rekao je Pašić.

Dodao je da je novina za ovu godinu viber zajednica - Moja srednja škola info tim, kojoj je pristupilo 17.000 roditelja i zaposlenih u školama i na taj način je poboljšana komunikacija.

Tagovi